Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Bedelli askerlik yapanlar işsizlik maaşı alabilir mi? İşte cevabı - Merak Edilenler Haberleri

        Bedelli askerlik düzenlemsi TBMM'de kabul edilip Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

        Bedelli askerlik düzenlemesinin yasalaşmasının ardından çalışanlar 21 günlük eğitime gitmeleri halinde işsizlik maaşı alıp alamayacaklarını araştırmaya başladı.

        Peki; bedelli askerlik yapan çalışanlar işsizlik maaşı alabilir mi? İşte bedelli askerlik düzenlemesi ile ilgili merak edilenler...

        BEDELLİ ASKERLİK YAPANLAR İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

        Bedelli askerlik kapsamındaki 21 günlük zorunlu eğitimi bitirip tezkeresini alan çalışanlar, şartları sağlamaları durumunda işsizlik maaşı için başvuruda bulunabilecekler.

        İşsizlik maaşı için gerekli şartlar:

        İşsizlik maaşı alınabilmesi için öncelikle askere giden çalışanın SGK'ya işten ayrılma nedenini "askerlik" olarak bildirmesi gerekir. SGK ise bu bildiriyi İŞKUR'a gönderir.

        REKLAM

        Askere giden çalışanların, İŞKUR'dan işsizlik ödeneği yani işsizlik maaşı almaları için işten ayrıldıkları tarihten itibaren son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası pirimi ödemiş olmaları gerekiyor. Son 3 yıl içerisinde 600 günün altında pirim ödemiş olanlar 21 günlük eğitimden döndüklerinde işsizlik maaşı hakkından yararlanamayacaklar.

        21 günlük eğitime gidilene kadar işsizlik maaşı alınamaz. İşsizlik maaşının verilmesi için askere gidecek çalışanın, 21 günlük eğitimin tamamlanmış olması gerekiyor.

        Bununla birlikte; askere gidecek çalışanların, askere gidecekleri tarihten en geç 90 gün önce ayrılmış olmaları gerekiyor. 90 günden daha önce iş yerlerinden ayrılan çalışanlar işsizlik ödeneği hakkından yararlanamyacak. Örneğin, 1 Mayıs'ta askere giden bir çalışan 1 Ocak'ta işten çıkarsa işsizlik maaşından yararlanamaz.

        Sigortalı işsizlere askere gideceği tarih daha önce bildirilmiş olmasına rağmen sağlık veya ilgilinin istek ve kusurundan kaynaklanmayan diğer nedenlerle askerlik şube başkanlıkları tarafından askere gidiş tarihinin 3 aydan daha fazla bir süreyle ertelenmesi hâlinde askere gitmeden önce İŞKUR ödeme yapmaktadır.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ