Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Berat Kandili ne zaman, hangi gün ve ayın kaçında? Diyanet takvimi ile 2022 Berat Kandili tarihi!
        1

        Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan dini günler takvimine göre Çaban ayı Mart ayının 4'ünde başladı. Üç aylarda kutlanacak 3. kandil olan Berat Kanidli, Şaban ayının 14. gecesini 15. gecesine bağlayan gece kutlanıyor. Berat Kandili gecesi ibadet etmek ve günahlarına tövbe etmek isteyen Müslümanlar 2022 Berat kandili tarihini araştırıyor. İşte Berat kandili anlamı ve hangi güne denk geliyor sorusunun cevabı

        2

        BERAT KANDİLİ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

        Şaban ayının 14. gününde idrak edilen Berat Kandili, miladi takvime göre bu sene 17 Mart Perşembe gününe denk geliyor.

        3

        BERAT NE DEMEK?

        Berat (Berâet),Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle de Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.

        4

        BERAT KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

        Hz. Muhammed (s.a.v),en çok Şaban ayında, özellikle Berat gecesinin yaklaştığı günlerde nafile oruç tutmuş ve bunun sebebini soranlara, "Ameller, bu ayda âlemlerin Rabb'ı yüce Allah'a arz edilir. Ben de amellerimin oruçlu iken Allah'a arzedilmesini isterim" cevabını vermiştir.

        Yüce Allah, Duhan Suresinde; "Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an'ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir..." buyurmuştur. Ayette geçen, "mübarek gece"den maksat; Berat veya Kadir gecesidir.

        İslam dininin peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v),"Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve; "tevbe eden yok mu! Onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim, hastalığından şifa isteyen yok mu ona şifa vereyim. Yok mu şunu isteyen yok mu bunu isteyen" der. Bu durum, sabaha kadar devam eder" buyurmuştur.

        5
        Haberi Hazırlayan: Elif Avcı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ