Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Beşiktaş Beşiktaş yönetimi Şenol Güneş'le neden sözleşme uzatıyor? - Beşiktaş Haberleri
        1

        HABERTÜRK SPOR - OĞUZHAN GENÇ |
        Beşiktaş yönetiminin sözleşme uzatma kararı alması büyük bir sürpriz olarak karşılandı. Başkan Fikret Orman her fırsatta "Sezon sonuna kadar Şenol hocayla sözleşmemiz devam ediyor. Benim de görev sürem sezon sonunda bitiyor. Ben devam etmek isterim ama benden sonra gelecek olanlar bana göre sözleşme yapmasınlar diye Şenol hocayla 2019'a kadar sözleşme imzaladık" dese de yönetim kuruluyla birlikte bu kararı almasının altında yatan sebepler şöyle:

        2

        1 - TARAFTAR VE MEDYA BASKISINI KIRMAK

        Başkan Fikret Orman ve yönetimi, üst üste alınan sonuçların ardından taraftarın en fazla tepki gösterdiği kısım oldu. Düşük maliyetli isimlerin bulunup yüksek fiyatlara satılması ile geçen kârlı yılların ardından geçilen yüksek meblağlı yıldız transferler mutluluk getirmedi.

        3

        Takımın Şampiyonlar Ligi'nden, sponsorluklardan ve transferlerden elde ettiği büyük gelire rağmen halen ödenek sıkıntısı yaşaması, taraftarın eleştiri oklarını Şenol Güneş'ten ziyade yönetime çevirmesine sebep oldu.

        4

        Taraftarlar, kazanılan tüm gelire rağmen sürekli değişen ve günden güne büyüsünü kaybeden kadronun yönetimin hatasını olduğunu ve Güneş'in de işini zorlaştırdığını düşünüyor.

        5

        Güneş'in varlığı taraftar için olduğu kadar, şu anki tabloda yönetim için de bir kalkan niteliğinde. Ayrıca medyadaki "Beşiktaş yönetimi, Güneş'i istemiyor" algısı da bu kararla boşa çıkarılmış oldu.

        6

        2 - ALTERNATİF İSİM SIKINTISI

        Beşiktaş yönetimi, Şenol Güneş'in gitmesinin ardından B planını henüz net olarak belirlemiş değil. Zira yardımcı antrenör olarak getirilen ve gelecek sezon takımın başına geçeceğine dair söz verildiği öne sürülün Guti'nin bu görevin üstesinden gelip gelmeyeceği şüpheli.

        7

        Ayrıca yabancı hocaların Türkiye fobisi de yönetimi düşündüren başka bir neden. Son olarak Galatasaray'da Igor Tudor'un, Fenerbahçe'de ise Philip Cocu'nun yaşadıkları, böyle bir seçeneği riskli hale getiriyor.

        8

        Yerli hocalar içinde öne çıkan isimlerden olan Güneş'in eski yardımcısı Tamer Tuna da önemli bir alternatif ama taraftarın sabır konusunda ikna edilmesi şart.

        9

        Yönetimin Güneş'in görevine son verip böyle bir karar alması, başarı için taraftarın sabır göstermesinin gerekmesine neden olabilir.

        10

        3 - ÖRTÜLÜ "FEDA" DÖNEMİ

        "Come to Beşiktaş" sloganıyla başlayan yıldız yağmuru, Siyah-Beyazlılar'a hem prestij hem de Şampiyonlar Ligi'nde başarı getirse de aynı durum lige yansımadı.

        11

        Fikret Orman döneminde belki de ilk kez oyuncuların takımla olan bağları sorgulandı, eski ruha özlem başladı.

        12

        Kur farkı ve diğer sebeplerle oluşan ekonomik krizin yansımaları da ağır olunca ilki gibi olmasa da ikinci bir "Feda dönemi" başladı. Buradaki geçiş sürecini yönetecek teknik adamın da bu kriterlere uyması şart.

        13

        Yeni hocanın ne olursa olsun isteyeceği transferlerle birlikte yeni masraflar oluşturacağını bilen yönetim, bu süreci en iyi atlatacak kişinin Şenol Güneş olduğunu düşünüyor.

        14

        4 -OYUNCULARA ETKİSİ GÖZ ARDI EDİLEMEZ

        Şenol Güneş dönemi, Beşiktaş için sportif başarının yanı sıra oyuncu satışlarının da zirve yaptığı bir dönem oldu.

        15

        2015-2016 sezonundan bu yana Siyah-Beyazlılar, yaklaşık 62 milyon Euro'luk oyuncu satışı yaptı. Cenk Tosun, kulüp rekoru kırarak Everton'ın yolunu tuttu.

        16

        Dusko Tosic gibi ilk başta yoğun eleştirilere maruz kalan, tekniği zayıf bir oyuncu bile bu dönemin en unutulmaz isimlerinden birisi oldu.

        17

        Kısacası takımın küçülmesi konuşulurken, 2 sene önce çok mütevazı sayılacak bütçelerle takıma şampiyonluklar kazandıran Şenol Güneş'i bir kalemde silmek zor.

        18

        5 - SPORTİF BAŞARILAR

        Kartal, Güneş'ten önce son üst üste şampiyonluğunu Gordon Milne yönetimindeki efsane jenerasyonuyla 1989, 1990, 1991 sezonlarında yaşamıştı.

        19

        Bu zafer dolu sezonların ardından ise Kartal, Şenol Güneş'in gelmesine kadar geçen 24 yılda sadece 3 şampiyonluk kazanabildi.

        20

        Ayrıca Güneş döneminde Avrupa'da kulüp tarihinin en iyi sonuçları elde edildi. 2016-17'de Şampiyonlar Ligi'nde turu son maçta kaçıran Kartal, 3. olup devam ettiği Avrupa Ligi'nde çeyrek finale kadar yükseldi. Lyon'a şanssız bir şekilde penaltılarla elenen Siyah-Beyazlılar, mücadelesiyle taraftarının alkışını aldı.

        21

        Ertesi sezon daha iddialı bir kadroyla girilen Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş şanssızlığını sonunda kırdı. Tüm rekorları altüst ederek namağlup şekilde tarihinde ilk kez Devler Ligi son 16 turuna kalındı. Burada Alman devi Bayern Münih'e elenen Siyah-Beyazlılar taraflı tarafsız herkesin beğenisini topladı.

        22

        Kartal, Şenol Güneş döneminde derbilerde de bambaşka kimliğe büründü. Samet Aybaba döneminde 1 derbi kazanabilen, Slaven Biliç yönetiminde ise büyük maçlarda galibiyet yüzü göremeyen Beşiktaş, Güneş yönetiminde 21 derbide 11 galibiyet, 6 beraberlik elde ederken sadece 4 kez kaybetti.

        23

        Güneş'in bu istatistikleri, halen taraftarın en fazla güvendiği kişi olmasının temel noktalarından birisi. Yönetim de kadroya yapılacak dokunuşlarla Şenol Güneş'in tekrar başarılı günlere takımı geri döndüreceğini düşünüyor olsa gerek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ