Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Beyaz eşyada üretim yüzde 2 düştü ihracat yüzde 1 arttı - İş-Yaşam Haberleri

        TürkiyeBeyazEşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) sektörün ilk 9 aylık verilerini açıkladı.Buna göre, yılın 9 ayında iç pazardaki satışlar, geçen yılın aynı döneme göre adet bazında yüzde 10 daralırken, sektör, iç satışlardaki daralmayı ihracat ile dengeledi. İhracat, geçen yılın ocak-eylül dönemine göre yüzde 1 arttı, üretim ise yüzde 2 azaldı.

        Açıklamada görüşlerine yer verine TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, "Sektörümüz, iç pazardaki daralmaya karşın yüzde 75 oranındaki güçlü ihracatı sayesinde üretim kapasitesini koruyor. Ancak uluslararası rekabet gücümüzü koruyabilmek için üretim ve Ar-Ge teşvikleri, vergi muafiyetleri gibi bazı düzenlemelere ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        'SEKTÖR İSTİHDAM İÇİN DİRENİYOR'

        Dinçer, sektörün güçlü ihracatı sayesinde üretim kapasitesini koruduğunu, istihdam için direndiğini belirterek, şunları kaydetti:

        "Beyazeşya sanayi üretimi, ekonomik dalgalanmalardan dayanıklı tüketim grubunun geneli kadar etkilenmiyor.Beyazeşya ihracat hacmimiz 2018 sonu itibarıyla yaklaşık 20 milyon adet seviyesine ulaştı. İhracat hacmimiz sürekli artarken, yaptığımız Ar-Ge yatırımlarıyla cari dengeye pozitif etkimiz yıllar itibarıyla artış gösteriyor.

        Türkiyebeyazeşya sektörü, Ar-Ge, patent, uluslararası marka yönetimi, tedarik zinciri yönetimi anlamında da ülke ortalamasının üzerindedir. Teknolojik gelişmeler sektörümüzün omurgasını oluşturmaya başladı. Günümüz tüketicisinin ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde bir yandan fabrikalarımızın otomasyon seviyesini yükselterek, yapay zeka uygulamaları ve büyük veriyi analiz ederek üretim süreçlerimizi geliştiriyor, verimi ve kaliteyi artırırken, maliyetlerimizi düşürüyoruz. Ar-Ge teşvikleri sektörün dönüşümü ve uluslararası rekabet gücünü artırması yolunda önemli bir destek olacaktır."

        REKLAM

        Brexit sürecine değinen Dinçer, sektörün en fazla ihracat yaptığı ülke olan İngiltere'deki gelişmelerden etkilenebileceğini vurguladı. Dinçer, İngiltere'ye olan ihracatın korunması için de bazı düzenlemelere ve ihracat teşviklerine ihtiyaç duyulduğunu aktararak, "Geçen yıl devreye giren ve haziran sonuna kadar geçerli olan ÖTV sıfırlanması uygulaması, sektöre önemli bir destek oldu.Beyazeşya artık lüks tüketim maddesi olmaktan çıktı. ÖTV,beyazeşyadan tamamen kaldırılmalı." değerlendirmesinde bulundu.

        '23 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLAYACAK'

        TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı da AB'nin 2021'de yürürlüğe girecek yeni enerji etiketi uygulamasını hatırlatarak, "Yeni enerji etiketi uygulamasına geçiş, 2030 yılına kadar Türkiye'de konutlardaki elektrik faturalarında 23 milyar TL tasarruf sağlayacak, karbon salımını da 14 milyon ton azaltacak. Yeni enerji etiketine geçiş sürecinde desteğe ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

        TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz ise sektörün uluslararası rekabet gücünü koruyabilmesi içinbeyazeşyanın en önemli girdisi olan yassı çelikle ilgili destek ve düzenlemelere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

        Yavuz, "İhracat yapan sektörler için yassı çelik, temel ham madde konumunda ve makroekonomik göstergeleri etkileyecek bir önem sahip. Günümüz tüketicisinin değişen taleplerini karşılamak için yassı çelikte farklı uygulamalara da ihtiyaç duyuluyor. Bu durum da maliyetleri artırıyor. Mevcut vergilerin azaltılmaması, sektörümüzün uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. Yassı çelik ile ilgili vergi düzenlemesi talep ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ