Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BORÇ YAPILANDIRMA SORGULAMA EKRANI | Borç yapılandırma başvurusu nereden ve nasıl yapılır, başvuru tarihleri ve şartları neler?
        1

        Vatandaşların devlete olan vergi, ceza ve prim borçları için en kapsamlı yapılandırma paketi yolda. Cumhuriyet tarihinin kapsamlı yapılandırma paketi 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçların hepsini kapsayacak. 23 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirilecek Kabine Toplantısı'nın ardından borç yapılandırma detaylarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. İşte, Borç yapılandırma başvurusu nasıl yapılır, başvuru tarihleri ve şartları neler? sorusuna ilişkin detayları...

        2

        BORÇ YAPILANDIRMA NEDİR?

        Vergi borcu yapılandırması; belirli dönemlerde, kişinin ödemesi gereken verginin belli oranının silinmesi ve kalan kısmının devlet tarafından belirlenen tarihler içerisinde taksitler halinde ödenmesidir.

        SGK borcu, Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi bazı vergilerinizi ödemekte zorlanmışsınızdır. Buna benzer birçok durumda ödemeler zamanında yapılamadığından borçluluk hali artarak devam eder. Bu gibi durumlar sonucu yapılan kanunla zaman zaman borç yapılandırması yapılarak ödeme kolaylıkları sağlanır. Borçlu olduğunuz miktar için istenen belgeler ile birlikte yetkili mercilere başvurarak borcunuzu bütçenize uygun olacak şekilde yapılandırarak ödeyebilirsiniz.

        3

        BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

        Borç yapılandırma başvurus yapmak isteyenlerin ilk olarak güncel borç sorgulamasını yapması gerekiyor. Güncel borcu bulunanlar başvuru işlemlerini belirtilen tarihler arasında yapabilecekler. Borç yapılandırma başvuruları bizzat devlet dairelerine giderek, e-posta ile yollayarak veya internet üzerinden T.C kimlik numarası ile yapılmaktadır.

        BORÇ YAPILANDIRMA SORGULAMA VE ÖDEME EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ.

        4

        BORÇ YAPILANDIRMA ŞARTLARI NELER?

        Devlete olan borçlar ve cezalara yapılandırma başvurularının nasıl yapılacağı ve şartlarının neler olduğu henüz belli olmadı.

        Alınan bilgiye göre yeni Cumhuriyet tarihinin en kapsamlısı olacak yapılandırma paketi pazartesi günü kabine toplantısında görüşülecek. Kabine sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın paketin ayrıntılarını açıklaması bekleniyor. Konuya ilişkin açıklamalar geldiğinde haberimize eklenecek.

        5

        KABİNE TOPLANTISI'NDA AÇIKLANMASI BEKLENİYOR!

        31 Aralık 2022'ye kadar olan devlete tüm borçlar ile adli ve idari cezalara yapılandırma imkanı getiriliyor. Söz konusu düzenlemenin detaylarının Pazartesi günkü kabine toplantısında açıklanması bekleniyor.

        6

        KRİTİK TARİH '31 ARALIK 2022'

        Devlete olan tüm borçlara yapılandırma imkanı getiriliyor. Buna göre 31 Aralık 2022'ye kadar olan borçlara taksit imkanı getirilecek.

        7

        HANGİ BORÇLARA YAPILANDIRMA GELECEK?

        Yapılandırma düzenlemeyle vergi, sigorta primi borçlarıyla adli ve idari cezalar için yapılandırma imkanı sunulacak. Belediyelere borçlar, elektrik, su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak.

        8

        ÖĞRENİM KREDİLERİ, TRAFİK CEZALARINI KAPSAMASI BEKLENİYOR

        Yapılandırma işleminin vergi borçları; maliyeye olan vergi borçları henüz kesinleşmemiş veya dava sürecinde olan cezalar, Kredi Yurtlar Kurumu öğrenim kredileri, motorlu taşıt vergileri, trafik cezaları, nüfus cezaları, askerlik cezaları, otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları, gümrük cezaları ve sosyal güvenlik kurumu tarafından takip edilen sigorta primlerini kapsaması bekleniyor.

        9

        KASA VE STOK AFFI İMKANI

        Düzenleme kapsamında ayrıca şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkanı da sunulacak.

        10

        PEŞİN VE TAKSİTLİ ÖDEME İMKANI GETİRİLECEK

        Anapara borcuna eklenen faiz ve gecikme faizi borçlarında önemli ölçüde silinme meydana gelecek. Önceki yapılandırmalarda olduğu gibi peşin ve taksitli ödeme imkanı getirilecek.

        11

        "BELİRLİ TUTARIN ALTINDAKİ BORÇLARIN TAMAMININ SİLİNMESİ SÖZ KONUSU"

        Peşin ödeme halinde yüzde 90'a kadar borçların silinmesi imkanı olacak. Belirli tutarın altında olan borçların tamamının silinmesinin söz konusu olduğu belirtildi.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ