Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Dekorasyon Haberler: Çamur, saman, kül ve keçi kılı kullandı... Son hali büyük ilgi gördü!
        7

        Nazzal'ın evi kısa sürede eski yapı yöntemini modern mimaride uygulamak isteyenlerin uğrak noktası haline geldi. Akademik kariyerinden uzak bir konu olmasına rağmen Nazzal, ülke içinden ve dışından gelen birçok kişiye bu konudaki deneyimlerini paylaşıyor.

        8

        KIŞIN SICAK, YAZIN SERİN DÜŞÜK MALİYETLİ VE UZUN ÖMÜRLÜ

        Nazzal, yaptığı açıklamada, "Evim, çamurdan yapılmış ilk modern yapı. Bu yapı yaşanabilirliğini, hem bedene hem de ruha uygunluğunu kanıtladı. Bu yapı ayrıca hava koşullarına uyum sağlayan, kışın sıcak, yazın serin, düşük maliyetli, sürdürülebilir ve uzun ömürlü olma özelliğine sahip" dedi.

        9

        Çamurdan yapılması sebebiyle duvarların nefes alan, genişleyen, büzüşen ve hava faktörlerine uyum sağlayan özellikte olduğuna işaret eden Nazzal, şunları kaydetti:

        "Bu fikir, bilimsel çalışma veya pratik deneyim olmadan ortaya çıktı ancak inşa etmenin en iyi yolunun doğa ile uyum olduğunu da kanıtladı."

        Söz konusu evin basitliğine rağmen 40 bin Ürdün dinarına (yaklaşık 56 bin dolar) mâl olduğunu aktaran Nazzal, maliyetin yüksek olmasını ise çalışmanın deneyselliğine ve bazı hatalar yapmalarına bağladı.

        10

        Nazzal, bireysel çabayla yapılan bu evin eski inşaat tekniklerini merak edenler için turistik bir alana dönüştüğünü kaydetti. Ürdünlü akademisyen ayrıca, binlerce yıl öncesinde de kullanılan toprak, saman, keçi kılı ve külden ibaret olan ve halkın büyük ilgisini gören bu yapıyı yetkililerin de dikkate almasını beklediğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ