Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çavuşoğlu'ndan Rus bakanların ziyaretinin ertelenmesine ilişkin açıklama!

        Suriye'deki durumu sizler de yakından takip ediyorsunuz. Türkiye, İran ve Rusya olarak uzun süredir çaba sarf ediyoruz. Bundan sonraki süreçte kalıcı istikrar için adımlar atmamız lazım. Bunlardan bir tanesi de anayasa komisyonu. Bunun başarılı olması gerekiyor.

        İran'ın istikrarı, huzuru bizim için de önemli. Burada bir kere daha vurgulamak istiyoruz. İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlara karşıyız. Bugün her zamankinden daha fazla dayanışmaya ihtiyacımız var. Birlikte çalışma ve hoşgörü kültürüyle dayanışmayı artırmamız gerekiyor. Pandemi sonrasında da bu ihtiyaç daha çok öne çıkacaktır.

        Yeni İsrail hükümetinin Filistin'de yeni işgal girişmleri var. Bunun için de uluslararası toplumla birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.

        REKLAM

        Zarif'in sözlerinden satır başları:

        Korona sürecinde yakınlarını kaybeden ailelere baş sağlığı diliyorum. Türkiye'nin işbirliği, dostluğu ve İran halkının yanında olmasına çok teşekkür ediyorum. İran halkı bu pandeminin ilk kurbanlarını veren millettir.

        Biz Türkiye ile birlikte bilimsel ve tıbbi anlamda bu konuyla ilgili işbirliği yapmaya hazırız.

        Bu pandamı şunu gösterdi. Bütün dünyadaki ülkeler birbirlerine bağlılar ve tek taraflı politikalar hiçbir zaman çözüm olamaz. Görünürde büyük olan güçler de bir virüs karşısında çaresiz kaldılar. Tek taraflı ambargolar kendi içeriğini ortaya koydu. İnsanların canına karşılık bazı ülkeler yine kendi kısa vadeli politikalarında ısrar etti.

        ABD, pandemiye karşılık İran halkını zor duruma düşürmek için ambargolarını daha da sıklaştırdı.

        Birkaç ay, pandemiden dolayı yüz yüze görüşmeler azaldı. İran'da şöyle bir duygu oluştu. Bu diyalogları bir an önce gerçekleştirmeliyiz.

        REKLAM

        Bugün bir anlaşma imzaladık. Özellikle diplomatik taşınmazlarla ilgili on yıllardır süregelen bir sorunu çözmüş olacağız. Sınırların yeniden açılmasıyla ilgili konuştuk. Birkaç gün önce kara ve ticari yollar açıldı.

        Enerji ve doğalgaz konusu hakkında konuştuk. Türkiye'nin çabalarıyla bu ay sonuna kadar İran doğalgazının akışı yeniden başlayacak.

        Sayın Erdoğan'ın İran'ı ziyaretiyle ve iki ülke arasındaki stratejik işbirliğiyle ilişkilerimizi geliştireceğiz.

        İran, yakın gelecekte bir videokonferans yoluyla Suriye konulu bir toplantıyı gerçekleştirecek. Koşullar elverişli hale geldiğinde üç ülke oturup, Suriye'de kalıcı barış için bir toplantı düzenleyeceğiz.

        Afganistan'la ilgili konu şu. Afganistan konusundaki gelişmelere Türkiye'den bir hassasiyet var. Bu konuda çok memnun oldum. Yemen'deki savaşın bir an önce bitmesi gerektiğini vurguladık. 2014 Nisan'dan itibaren, biz ve Türkiye her zaman Yemen'de kalıcı barış yanlısı olmuştur.

        Libya'da da İran ve Türkiye aynı bakış açılarına sahiptir. Umarız oradaki meşru hükümet sorunları çözüme kavuşturur. Bölgemiz terörizmle mücadele konusunda birlikte hareket edersek daha başarılı olacaktır.

        REKLAM

        SORU-CEVAP

        RUS BAKANLARININ ZİYARETİNİN ERTELENMESİ

        Çavuşoğlu: (Rus heyetinin ziyaretinin iptali) Rusya ile Libya'da ateşkes için birlikte çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Bu süreçte Erdoğan ve Putin birlikte çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldılar. Bizlerin de çalışma yapmasını talimatlandırdılar. Bu doğrultuda bizde Ruslarla temasa geçtik.

        Önce bakan yardımcısı ve teknik düzeyde toplantılar gerçekleştirildi. Bu toplantılarda temel düzeyde bir görüş ayrılığımız olmadığını gördük. Ancak ateşkesin kalıcı olması için görüşmelerin teknik düzeyde görüşülmesine devam etmeye karar verdik.

        Libya'da çatışan taraflar var. Farklı görüşler, farklı tutumlar var, kabileler var. Ateşkes tarihi konusunda Türkiye ve Rusya'nın kararı belirleyici olmayabiliyor. Bunu geçmişte gördük.

        Daha önce Moskova'da Serrac ateşkesi imzaladı, Hafter imzalamadı. Daha sonra Berlin'de geniş bir toplantı yapıldı. Ortak bir deklarasyon ortaya çıktı. Bunu da Hafter desteklemediği gibi saldırganlığını artırdı. Tüm çabalarımız sorun getirmedi. Ruslarla görüşmelerimizde herhangi bir sıkıntı yok. Ama bu sefer kalıcı bir ateşkes ve Libya'yı siyasi sürece götürebilecek bir sürece gitmemiz gerekiyor. O nedenle teknik düzeyde hem kendi aramızda, hem de Libyalılarla görüşmeleri gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun başka bir yere çekilmesine gerek yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ