Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuk Saygılı ebeveynlik stili, çocukların başarılı olmasında en büyük etken!
        1

        Anne baba olmanın en önemli görevlerinden birisi de rol model olmaktır. Rol model olmanın gücünü mutlaka anlamalı ve çocuklarımızın her kelimemiz ve her hareketimiz aracılığıyla bizden bir şey öğrendiklerinin farkında olmalı. Özellikle sevgi, ilişkiler, empati, cömertlik, büyüklenme, sabır, hoşgörü, nezaket, dürüstlük ve saygı konularındaki tavırlarımızdan çocuklar inanılmaz derecede etkilenirler.

        2

        Ebeveynlik konusunda uzman olan klinik psikolog ve yazar Margot Machol Bisnow, 'Bir Girişimci Yetiştirmek' adlı kitabı için, hayatlarının ileriki döneminde başarılı olan çocuklar yetiştiren 70 ebeveyn ile konuştu ve ortak bir tema saptadı.

        3

        Machol'un CNBC'deki makalesine göre, bu ebeveynlerin hepsi yetiştirdikleri çocuklara saygılı davranmış.

        Margot Machol yazısında çocuk yetiştirme konusunda herkesin farklı fikirleri olabileceğini bu nedenle kimisinin 'katı' kimisinin 'hoşgörülü' stili benimsediğini söylüyor. Çoğu insanın ise bu ikisi arasında bir denge kurmaya çalıştığını belirtiyor.

        4

        AKILLI EBEVEYNLİK!

        Ancak katılık ya da hoşgörü yelpazesinin neresinde olurlarsa olsunlar, başarılı çocuklar yetiştiren ebeveynlerin çocuklarına saygı duydukları ve saygılı davrandıkları görülmüştür.

        'Akıllı ebeveynlik' olarak da adlandırılan 'saygılı ebeveynlik' standartları ve kuralları belirleme konusunda (örneğin harçlık miktarı, ekran zamanı, uyku saati vs.) net ve kararlı olmak, ancak çocukların seçimlerine saygı göstermek (örneğin, okul sonrası aktiviteleri seçmeyi çocuğa bırakmak) olarak tanımlanabilir.

        5

        SAYGILI EBEVEYN ÇOCUKLARI BAĞIMSIZ VARLIKLAR OLARAK GÖRÜR

        Psikolog Margot Machol, saygılı ebeveynlerin bireyselliğe değer verdiğini, çocuklarına ilgi alanları, hobi ya da kendini ifade etme biçimi dikte etmeye çalışmadığını belirterek,

        "Çocukları çatışmadan kaçınmaya teşvik eden ve 'aşırı hoşgörülü' veya duygusal ihtiyaçlarını çok az dikkate 'otoriter' ebeveynlik tarzlarının aksine, saygılı ebeveynlik çocukları bağımsız, rasyonel varlıklar olarak görmekle mümkün." diyor.

        6

        Ünlü Psikolog Angela Duckworth da, 'Grit' (Cesaret) adlı kitabında çocuk yetiştirmenin en iyi yolunun bu olduğu söylüyor:

        "Saygılı ebeveynler çocukların psikolojik ihtiyaçlarını doğru anlar. Çocukların sevgiye, sınırlara ve özgürlüğe ihtiyaçları olduğunu bilir. Güçten çok bilgiye ve bilgeliğe dayanır."

        7

        İşte saygılı ebeveynlik stilinin üç kuralı…

        Yapıyı kurun, sınırları çizin

        Kurduğunuz yapıda ve koyduğunuz kurallarda katı olsanız da beklentileri karşılandığı sürece çocukların kendi seçimlerini yapmasına izin verin. İşlerin nasıl daha iyi yapılabileceği konusunda onlara rehberlik edin. Zor olsa bile bir şeyler yapmalarını bekleyin.

        8

        Destek verin

        Çocuklara kendi bakış açılarını oluşturma fırsatı verin. Mahremiyetlerine saygı gösterin. Hareketlerinde veya konuşmalarında sürekli düzeltmeler yapmayın.

        9

        Sefkatli olun

        Çocuklarınız sizden yardım isteyebileceklerini bilsin. Onlarla vakit geçirin ve şefkatli davranın.

        10

        Margot Machol Bisnow kitabında bugünün başarılı ve bağımsız yetişkinlerinin anne babalarıyla olan ilişkilerini hikayeleştirerek yer veriyor.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ