Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar 9 lirayı aşarak rekor kırdı - Döviz Haberleri

        Dünya genelinde artan enerji fiyatları ve bu artışların enflasyona etkisine yönelik yarattığı endişelerle geçen hafta gelişmekte olan para birimleri dolar karşısında değer kaybetti.

        Bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan 'soğuduğunu' iddia eden Reuters haberiyle birleşince dolar/TL'de 8.99 ile rekor kırıldı. Ardından bu haber yalanlandı.

        Dolar yeni haftaya 8.95 liradan başladı. Ağustos ayında yaklaşık 10 ayın ardından ilk kez cari fazla verildiğinin açıklanmasıyla 8.92 liraya geriledi. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre ağustos ayında 528 milyon dolar cari fazla verildi.

        FAİZ İNDİRİMİYLE BAŞLADI

        Dolardaki düşüş çok sürmedi. Öğlene doğru yeniden yükselişe geçti. Piyasa kapanış saatinde 8.96 civarındaydı. Piyasa kapanışının ardından ise 9.01 lirayla rekor kırdı.

        Dolardaki hızlı yükseliş geçen ay Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle başlamıştı. PPK, 23 Eylül'de politika faizinde 100 baz puanlık indirime gitmeden önce dolar 8.65 liraydı.

        Eylül ayında enflasyonun yüzde 19.58'e yükselmesiyle, yüzde 18'lik politika faiziyle arası açıldı. Bu da kurdaki yükselişi hızlandırdı.

        Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun eylül başında indirim sinyalini ilk verdiği 'çekirdek enflasyon' açıklaması öncesi ise dolar/TL 8.35 seviyesindeydi. Kavcıoğlu "Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır" açıklamasında bulunmuştu.

        1 AYDA YÜZDE 6.2'LİK YÜKSELİŞ

        Bu açıklama Merkez Bankası'nın manşet enflasyon yerine artık çekirdek enflasyonu dikkate alarak faiz kararı vereceği şeklinde yorumlandı.

        Eylül toplantısında PPK politika faizini 100 baz puan indirdi. Başkan Kavcıoğlu çekirdek enflasyonu manşet enflasyonun yerine koymadıklarını açıklasa da piyasada orta vadede faiz indirimlerinin gelebileceği beklentisi oluşmuş durumda.

        Bu süreçte dolar/TL son 1 ayda yüzde 6.2 yükseldi.

        DOLAR ENDEKSİ YÜZDE 3 ARTTI

        Tabii bu esnada doların küresel olarak güçlenmesi de rekora önemli bir katkıda bulundu. Doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi son 1 ayda yüzde 3'e yakın yükseldi. Enerji fiyatlarındaki artış ve buna bağlı olarak zaten yükselen enflasyonun kontrolden çıkabileceğine dair endişeler doların güçlenmesine neden oluyor.

        Bu endişeler arttıkça Fed'in parasal sıkılaştırmaya geçeceği tarihle ilgili tahminler de erkene alınıyor.

        DOLAR

        $
        28,7044 0,15
        • Alış: 28,6850
        • Satış: 28,7238
        Son Güncellenme Tarihi: 19/11/2023 08:04:15
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ