Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Amerika'da öldürülen 3 müslümanın medyada çok fazla yer almaması tepki çekti

        HT GAZETE

        ABD’de Kuzey Carolina Üniversitesi öğrencileri Deah Şadi Bereket, Rezan Muhammed ve Yusor Muhammed önceki gün, Chapel Hill kasabasında polis açıklamasına göre ‘otopark kavgası’ sonrası Craig Stephen Hicks (46) tarafından başlarına kurşun sıkılarak öldürüldü. Suriye asıllı Yusor Muhammed (21) ile Deah Şadi Bereket’in (23) evli olduğu belirlendi. Üçüncü kurban Rezan Muhammed (19) ise Yusor Muhammed’in kız kardeşiydi. Soruşturma başlatan FBI, cinayetlerin ‘nefret suçu’ olabileceğini düşünüyor.

        ‘BÜTÜN MÜSLÜMANLARI ÖLDÜRECEĞİZ’

        Kendisini ateist olarak tanımlayan katil Craig Stephen Hicks, Facebook sayfasında inananlara karşı çok sert yorumlar yapıyor. Bunun da ötesinde asıl korku verici olan, tutuklanan Hicks’in kısa sürede Amerikalı Müslüman karşıtlarının kahramanı haline gelmesi. Hicks adına açılan Facebook sayfasında, “Polis ulusal kahramanımızı cinayetle suçluyor. İnanamıyorum. O, özgürlüğünden vazgeçip ülkemizi savundu” gibi yorumlara yer veriliyor. Sayfada paylaşılan bir fotoğraf da ‘Batman’ filmlerinin kötü karakteri ‘Joker.’ O, “Çok kolay. Bütün Müslümanları öldüreceğiz” diyor.

        ‘UTANÇ VERİCİ BİR OLAY’

        Amerikan medyası bu tür silahlı saldırıları “acil” koduyla duyururken, Müslüman öğrencilerin katledilmesi ancak bir gün sonra haber yapıldı. ABD ve Batı medyasının bu tutumu, sosyal paylaşım sitelerinde ağır eleştiriye neden oldu. “ChapelHillShooting” hashtag’iyle paylaşılan mesajlarda, öldürülen 3 Müslüman gence dikkat çekildi. Barry Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Halid Beydun, “Müslümanlar ancak tetiği çektiklerinde haberlere çıkıyorlar, vurulduklarında değil. Cinayetlerin medyada yer almaması bunu ispatlıyor” dedi. El Cezire’nin yan kuruluşlarından AJ Plus’ın yapımcısı Sana Said de “Utanç verici bir olay. Bu, İslamofobinin nasıl işlediğini gösteriyor” diyerek tepkisini dile getirdi. Katliam, tüm dünyadaki Müslümanların tepkisini çekti. Sosyal meydada Bereket ve eşinin 1 ay önceki düğün fotoğrafları paylaşıldı. Twitter’da, “#muslimlivesmatter” (Müslümanların hayatı değerlidir) hashtag’iyle mesaj yağdı.

        ÖLEN GENÇ BARIŞ MESAJLARI VERİYORDU

        Katliamı “Charlie Hebdo” katliamıyla karşılaştıranlar oldu. Bazıları da ABD Başkanı Barack Obama ve dini liderlerin bu saldırıyı kınamasını talep etti. Öldürülen Deah Şadi Bereket’in Twitter adresinden yazdığı mesajlar da paylaşıldı. Özellikle Bereket’in “İnsanların sürekli ‘Tüm Yahudileri öldürmeliyiz’ ya da ‘Tüm Filistinlileri öldürmeliyiz’ mesajı vermesine çok üzülüyorum. Sanki bu bir şeyleri çözecekmiş gibi” sözleri ilgi gördü.

        ‘ TERSİ OLSAYDI HERKES DUYARDI’

        ABD medyasının olayı ancak bir gün sonra haber yapmasını eleştiren Müslümanlar, “#muslimlivesmatter” (Müslümanların hayatı değerlidir) başlığı ile Twitter’da kampanya başlattı ve polisin cinayetin nedenini “park kavgası” olarak açıklamasına da tepki gösterdi. Cinayetlere tepki gösteren çok sayıda Müslüman ve Amerikalı, “Müslümanlar doğuştan şiddet, beyazlar ise doğuştan park yeri koruma yanlısı”, “Terörist ve normal insanı, silahı kimin tuttuğu ve kurbanın kim olduğu belirler”, “Eğer bir Müslüman 3 beyaz öğrenciyi öldürseydi bunu herkes duymuş olurdu”, “Hepiniz Charlie Hebdo’yu çılgınlar gibi destekleyin ama Müslüman çocuklar öldürülünce tek kelime etmeyin!” ifadeleriyle yaşananları eleştirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ