Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Birleşmiş Milletler'de Nevruz kutlaması

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 2010 yılında aldığı 64253 kararla kabul ettiği Uluslararası Nevruz Günü BM'de kutlandı.

        Aralarında BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik'in de bulunduğu konuşmacılar barış, kardeşlik, uyum ve diyalog mesajları verdi.

        BM'deki kutlamayı, Türkiye, Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Pakistan ve Özbekistan'ın BM Daimi Temsilcilikleri düzenledi.

        BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, konuşmasında, Bugün Nevruz kutlamaları için dünyanın birçok bölgesinde milyonlarca insana biz de katılıyoruz. Bu mutlu tatil herkes için bir eşin kaynağıdır. Nevruz, küresel kültür mirasımızın bir parçasıdır dedi.

        Nevruz'un farklılıklar içinde bir birliktelik olduğunu vurgulayan Ban Ki Moon, BM olarak Nevruz'u kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

        Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik de konuşmasında Nevruz'un ulusları ve kültürleri birleştiren, kardeşlik ve dayanışma duygularını canlandıran bir gün olduğunu belirtti.

        Nevruz'un yeni bir başlangıç, yeni umutlar olduğunu, doğa ve insan arasındaki sonsuz bağlantıyı simgelediğini kaydeden Çelik, Nevruz ruhu, BM şartında benimsenen barış ve uyum değerleri ile örtüşür. Bu bağlamda Nevruz insanlığın kendisidir. Nevruz, doğaya olan şükran ifadesi, neşe, dayanışma ve işbirliği olarak halklarımız tarafından kutlanmaktadır şeklinde konuştu. Çelik, İngilizce yaptığı konuşmasını Türkçe, Nevruzunuz kutlu olsun diyerek bitirdi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ