Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mevlüt Çavuşoğlu: Siyasetçilerin İncirlik'e ziyareti uygun görülmemektedir

        Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Savunma Bakanlığından bir yetkilinin İncirlik Üssü'ne geçişine izin verilmemesi yönündeki iddiaları, “Bu üsse gelmek isteyen askeri teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin ve özellikle de siyasetçilerin İncirlik’e girişi uygun görülmemektedir. Olayın özü budur.” şeklinde değerlendirdi.

        Çavuşoğlu, bir basın mensubunun Türkiye’nin PYD’ye karşı Esad rejimiyle iş birliği yapabileceği yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine, bu iddiaların doğru olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Bizim halen sivillere, hastane, okul ve evlere saldıran; kimyasal silah, varil bombaları kullanan bir rejim ile iş birliği yapmamız mümkün değil. Elbette DAEŞ ile de YPG ile de mücadelemizi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

        AB İLE VİZE MUAFİYETİ

        Çavuşoğlu, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasının uygulanması konusundaki yapıcı tavrını devam ettirdiğin ancak AB'nin tavrının, Avrupa'da artan İslamofobi ve Türkiye karşıtlığının bir yansıması olduğunu vurguladı.

        72 kriterden 67-69'unu yerine getirmiş olan bir ülkeye böyle bir muamele yapılamayacağını belirten Çavuşoğlu, AB'ye hangi adımların atılıp hangilerinin atılamayacağının da söylendiğini ifade etti.

        Bugünkü şartlarda terörle mücadele kanunlarında herhangi bir değişikliğin yapılamayacağını söyleyen Çavuşoğlu, diğer konularda adımların atılmaya devam ettiğini söyledi.

        REFERANDUM SİNYALİ

        Çavuşoğlu, AB ile müzakereler tıkanırsa, bundan sonra nasıl devam edileceğini Türk halkına sorabileceklerini dile getirdi:"Türkiye, (AB ile) müzakereler tamamladıktan sonra tabi ki halka soracak, halkımıza soracağız. Biz gücümüzü milletimizden, halkımızdan alıyoruz. Bu tıkanma olduğu zamanlar için de geçerli. Şu anda müzakere süreci eğer tıkanırsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği, bundan sonra nasıl devam edeceğimizi de halkımıza gayet sorabiliriz."

        Türk halkında da İslamofobi ve ırkçılık sebebiyle büyük bir rahatsızlık duyduğunu söyleyen Çavuşoğlu, AB'nin sözünde durmamasından dolayı da bir güven bunalımı olduğunu kaydetti.

        Bu sözlerin AB'ye bir şantaj gibi algılandığını belirten Çavuşoğlu "Onlar istediği açıklamayı yapınca 'Türkiye bunu söyledi, Erdoğan bunu söyledi' oluyor" diye konuştu.

        GAZZE'YE AMBARGOLARIN KALKMASI ŞARTINDAN ASLA VAZGEÇMEYİZ

        İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecinde Türkiye’nin Gazze ablukasının kaldırılması ısrarından vazgeçtiği yönündeki haberleri değerlendiren Çavuşoğlu, “Türkiye’nin geri kalan iki şarttan biri olan, toplamda üç şattan biri olan Gazze’ye yönelik ambargoların ve blokajların kalkması şartından vazgeçtiğini söylemek milletin aklıyla alay etmek demektir. Türkiye bunlardan vazgeçseydi bugüne kadar zaten normalleşme sağlanırdı.” diye konuştu.

        "Gazzelileri, Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmayız, bu şarttan da asla vazgeçmeyiz" diyen Çavuşoğlu "Ne Hamas'ı müzakere konusu yaparız ne de Gazze'ye yönelik ambargoların kalkmasından vazgeçeriz" ifadelerini kullandı.

        Çavuşoğlu, İsrail'le görüşmenin bu ay içinde yapılmasının yüksek bir ihtimal olduğunu belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ