Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kolombiya ile FARC barış anlaşmasını imzaladı

        Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında barış anlaşması imzalandı.

        Tarafların, Küba'nın başkenti Havana'da yaptıkları uzun görüşmelerden sonra 12 Kasım'da sağlanan yeni barış anlaşmasını, Bogota'daki Colon Tiyatrosu'nda Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Rodrigo Londono imzaladı.

        Kolombiya'da 2 Ekim'de FARC ile imzalanan barış anlaşması referanduma götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya "hayır" demişti.

        Hükümet referandum sonrası, çatışmanın kurbanları, kilise, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek FARC ile tekrar müzakere edilecek talepleri not etmişti.

        Taraflarla yapılan 60'a yakın toplantı ve 100 saati bulan çalışma sonrası 57 ayrı konuda 500'e yakın teklif ortaya çıkmıştı.

        Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine sebep olmuştu.

        DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

        Dışişleri Bakanlığı, Kolombiya'da hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında barış anlaşması imzalanmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

        Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kolombiya Hükümeti ile FARC arasında 52 yıldır süren silahlı çatışmaların sonlandırılmasına ilişkin 12 Kasım'da Havana'da son haliyle üzerinde uzlaşılan barış anlaşmasının Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve FARC Lideri Rodrigo Londono tarafından Bogota'da imzalanmasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

        Açıklamada, 26 Eylül'de Cartagena'da imzalanan ancak 2 Ekim'deki referandum sonucunda uygulamaya geçirilemeyen bir önceki anlaşmaya ilişkin çeşitli kesimlerin tereddüt ve çekincelerini dikkate alan yeni anlaşmanın Kolombiya'da kalıcı barış ve istikrar yönünde atılmış önemli bir adımı teşkil ettiği ifade edildi.

        Açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Sürecin bundan sonraki aşamalarının da başarıyla tamamlanması samimi temennimizdir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Kolombiya'daki barış sürecindeki liderliği nedeniyle 2016 Nobel Barış Ödülüne layık görülen Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos'u telefonla arayarak tebrik etmişti. Ülkemiz, Kolombiya'daki barış sürecinin çeşitli veçhelerine katkıda bulunmaya devam edecektir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ