Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Medvedev'in ördekleri Rusya'yı karıştırdı!
        1

        Pazar günü Rusya'yı sarsan yolsuzluk karşıtı protestoların yankıları sürüyor.

        2

        Kremlin yönetimi, AB ve ABD'den gelen gözaltına alınan muhaliflerin serbest bırakılması taleplerine kınama mesajlarına sert tepki gösterdi.

        3

        Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov yaptığı açıklamada, gösterileri 'provokasyon' olarak tanımladı.

        4

        Peskov, organizatörlerin bilinçli olarak göstericileri yasaları çiğnemeye teşvik ettiğini savundu. Peskov, bazı göstericilere ise ödeme yapıldığını iddia etti.

        5

        Öte yandan Rus mahkemesi, gösterinin organizatörlerinden olan ve gözaltına alınan muhalif lider Alexy Navalni'ye 15 gün hapis cezası verdi.

        6

        NE OLMUŞTU?

        Rusya, pazar gününü ülke çapındaki yolsuzluk protestolarıyla geçirdi.

        7

        Protestocular, birçok şehirde sokağa çıkarak hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Başbakan Dmitri Medvedev'in istifasını istedi.

        8

        Gösterilere sert müdahalede bulunan Rus polisi, en az 500 göstericinin gözaltına alındığını duyurdu.

        9

        2011 ve 2012'deki protestoların ardından ülkedeki en geniş çaplı hükümet karşıtı gösteriler olduğu söylenenen yürüyüşlerde, "Kahrolsun Putin!", "Putinsiz Rusya" ve "Putin bir hırsızdır" gibi sloganlar atıldı.

        10

        Protestolarda gözaltına alınan isimlerden biri de, gösterileri organize eden isimlerden biri olan muhalif lider Alexei Navalni oldu.

        11

        Navalni gözaltına alındıktan sonra, polis tarafından ofisinin de basıldığı ve gösterileri canlı yayınlayan ekibinden isimlerden bazılarının da gözaltına alındığı belirtildi.

        12

        Navalni, Başbakan Medvedev'in kendine ait köşkler, yatlar ve bağlar sahibi olduğunu iddia eden belgeler yayınlamıştı ve yolsuzluk karşıtı protestoları organize eden isimlerin başında geliyordu.

        13

        Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in ördekleri için bir ev satın aldığı iddiası da protestoları ateşleyen bir diğer önemli faktör oldu. Bazı göstericilerin, sarı ördek maketleri taşıdıkları görüldü.

        14

        Medvedev'in sözcüsü yaptığı açıklamada, iddialar için 'propagandatif saldırılar' ifadelerini kullandı.

        15

        Rus polisinin açıklamasına göre, Puşkin Meydanı'nda yapılan Moskova'daki gösterilere 7-8 bin gösterici katıldı. Gösteriler Moskova dışında, Saint Petersburg, Vladivostok, Novosibirsk ve Tomsk gibi birçok şehirde yapıldı.