Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türk büyükelçi Avusturya’yı böldü

        Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan’ın, Avusturya’nın Die Presse Gazetesi’ne verdiği röportaj, ülkede göçmen tartışmalarını alevlendirdi. Ülkedeki göçmen politikalarını eleştiren Tezcan’ın sözlerini manşetlerine taşıyan Avusturya gazetelerinin bir bölümü Türk büyükelçiye destek verirken, bir bölümü de tepki gösterdi.

        Ülkenin 1 milyon tirajlı bulvar gazetesi Kronen Zeitung, “Türk büyükelçi hemen gitmeli” başlıklı manşetinde, Tezcan’ın “persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan edilmesini istedi. Röportajın yayınlandığı Die Presse’nin köşe yazarlarından Rainer Nowak, “Avusturya artık bir Türk Sarrazine’e sahip” başlıklı makalesinde, Avusturya’nın Tezcan’a teşekkür etmesi gerektiğini, çünkü Türk büyükelçinin, tıpkı Almanya’da Thilo Sarrazin’in yaptığı gibi cesur bir şekilde uyum ve göçmen politikaları konusunda düşüncelerini, dile getirdiğini vurguladı.

        TEŞEKKÜRÜ HAK ETTİ

        Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Michael Fleischhacker de Tezcan’ın açık ifadelerinden dolayı teşekkürü hak ettiğini belirtirken, büyükelçinin “ülkesinin yeni büyük devlet olma özgüvenini, Avusturya’da uyum konusunda hangi önlemlerin gerekli olduğuna dair net düşünceleriyle birleştiren net tavrının, ülkedeki uyum tartışmasını bir üst seviyeye taşıyabileceğini” kaydetti.

        ELÇİ NE DEMİŞTİ?

        • Avusturyalılar yabancı kültürlere sadece tatilde ilgi duyuyor.
        • Madem yabancıları istemiyorsunuz, neden vatandaşlığa alacak yerde göndermiyorsunuz?
        • Ben BM Genel Sekreteri olsam, BM organlarını Viyana’dan çekerim.

        ''DAVUTOĞLU ANKARA'YA ÇAĞIRACAK''

        Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Tezcan’ın demeci nedeniyle ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmeyeceğini söyledi. “Bir kişinin şahsi fikri nedeniyle hemen tüm bir devlet yapısı sorgulanamaz” diye konuşan bakan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile iki kez telefonda görüştüğünü belirterek, “Davutoğlu’nun, Büyükelçi Tezcan’ın ifadelerinin Türkiye’nin resmi tutumuyla alakalı olmadığını, aksine mülakatın içeriğinin Tezcan’ın kişisel görüşü olduğunu teyit ettiğini” dile getirdi. Spindelegger, Davutoğlu’nun kendisine, “Büyükelçi Tezcan’ı Ankara’ya çağıracağının garantisini verdiğini” de ileri sürdü.

        ‘NİYETİM İNCİTMEK DEĞİLDİ’

        Büyükelçi Tezcan ise verdiği mülakatın kimseyi incitmek, üzmek ya da suçlamak için olmadığını söyledi. Elçilikte düzenlediği 10 Kasım resepsiyonunda gazetecilere demeç veren Tezcan, “ülkede yaşayan Türk insanının ve Avusturyalıların, her iki tarafın da lehine olabilecek sağlıklı bir tartışma başlatmak için böyle bir beyanatta bulunduğunu” vurguladı.

        MANŞETLERE TAŞINDI

        Tezcan’ın Ankara-Viyana hattında krize neden olan sözleri, dün Avusturya’nın önde gelen gazetelerinde manşetlerden verildi. Basında Persona Non Grata çağrıları (İstenmeyen kişi) yapıldı.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ