Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İşte Hamas'a gidecek cephane

        İsrail’in Ankara Büyükelçiliği, İsrail donanmasındaki Şayetet 13 komandolarının ülkenin 200 mil açığında ele geçirdiği “Victoria” adlı gemideki silahların dökümünü yayınladı. Gazze’ye Hamas’a götürüldüğü öne sürülen silahların arasında gemisavar füzeler ve füze rampaları dikkat çekti.

        GAZETE HABERTÜRK / BAHAR BAKIR

        İsrail'in Ankara Büyükelçiliği dün İsrail sahillerinde yapılan silah yüklü gemi operasyonuna ilişkin bilgi verdi, ele geçirilen Victoria gemisindeki cephanelik ile İsrail’in son 10 yılda silah yüklü gemi ve araçlara yönelik operasyonlarla ilgili bir liste yayınladı. Listede, Mayıs 2007’de İran’dan Suriye’ye giden ve havan mermisi, hafif silah, füzeatar ile cephanelerin bulunduğu bir trenin Türkiye’ye girişinin saptandığı da ileri sürüldü. İsrail, “Silahların Hizbullah’a gideceği tespit edilirken, İranlılar silahları gizleyerek Türk yetkililerin şüphelenmesini önleme girişiminde bulundu” ifadesine yer verdi. Bu iddia o dönemde İran’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından yalanlanmıştı.

        İRAN İDDİALARI YALANLADI

        İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’nden edinilen bilgiye göre Mersin Limanı’na da uğradığı belirlenen Victoria’nın mürettebatı ve kargosu halen soruşturma için Aşdot Limanı’nda tutuluyor. Öte yandan İran Silahlı Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Ataullah Salihi dün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun gemideki silahların İran kaynaklı olduğu iddiasını yalanladı.

        Victoria’dan çıkanlar

        • - 230 adet 120 mm’lik havan mermisi
        • - 2 bin 270 adet 60 mm’lik havan mermisi
        • - 6 adet 35 km menzilli C-704 gemi savar füzesi
        • - İngiliz yapımı iki radar sistemi
        • - 2 füze rampası
        • - 66 bin 960 Kalaşnikof mermisi
        • - Radar sistemi için 2 hidrolik vinç

        İsrail’in yolunu kestiği araçlar

        İsrail dün 2001ʼden bu yana silah taşıdığı şüphesiyle durdurduğu araçları da açıkladı:

        • Mayıs 2001: Lübnan-Gazze yolcusu Santorini adlı ge mi de uçaksa var, tü fek, el bom ba sı, pat la yı cı ve RPG-7 tank sa var la rın da bu lun du ğu 40 ton si lah ele geçirildi.
        • Aralık 2001: İranʼdan Mısırʼa giden Karine A adlı gemide roket, tanksavar tipi roketler, hafif silahlar bulundu.
        • Mayıs 2003: Lübnanʼdan Mısırʼa giden Abu Hasan adlı botta uzaktan kumandalı bomba düzenekleri, Katyuşa roket kapsülleri ele geçirildi.
        • Mayıs 2007: İranʼdan Su ri ye ʼye gi den ve ha van mer mi si, ha fif si lah lar, ro ket fü ze atar ile cep ha ne le rin bu lun du ğu tren Tür ki ye ʼde açı ğa çık tı.
        • Ocak 2009: İranʼdan yola çıkan Monchegorsk adlı gemi durduruldu. İçinde tank, ağır silahlar, havan mermisi ve roket malzemeleri bulundu.
        • Ekim 2009: Mısırʼ da Gaz ze yol cu su 8 kon tey ner de si lah ya pı m ma ter yal leri bu lun du.
        • Kasım 2009: Francop adlı gemide İran kaynaklı 500 ton silah, roket ele geçirildi.

        Maariv’in iddiasını Dışişleri yalanladı

        Maariv Gazetesi, İsrailli komandoların operasyon düzenlediği Liberya bandıralı “Victoria” adlı gemiyle ilgili olarak, “İsrail’in Türkiye’den geminin Mersin’e geldiği sırada hareketine izin verilmemesini istediğini, ancak Türkiye’nin bu talebi reddettiğini” iddia etti. Gazetenin, “Kudüs’teki kaynaklara” dayanarak verdiği haber Türk Dışişleri tarafından yalanlandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ