Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Nükleer tesiste kritik saatler

        Japonya'da radyoaktif sızıntının sürdüğü Fukuşima nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründeki yakıt çubuklarını soğutmak için silahlı kuvvetlere ait iki tankerden su sıkılıyor.

        Devlete ait NHKtelevizyonunun haberine göre, reaktörleri soğutma çalışmalarına katılmak üzere orduya ait 30 ton kapasiteli iki tanker nükleer tesise gönderildi.

        Polis tankerlerinden farklı olarak, askeri tankerler, askerler kabinden çıkmadan hedefe basınçlı su sıkıbiliyor.

        NHK, polislerin daha önce reaktörü soğutmaya çalıştıklarını, ancak yüksek radyasyon yüzünden yeterince yaklaşamadıklarını bildirmişti.

        Sabah da dört helikopter, 3 numaralı reaktörün üzerine tonlarca su bırakmış, ancak bu da çok etkili olmamıştı.

        Yakıt çubuklarının suyun dışında kalmaları durumunda füzyon riski bulunuyor. Santralin soğutma sistemleri 11 Marttaki deprem ve tsunami yüzünden büyük hasar görmüştü.

        CH-47 tipi askeri helikopter TSİ 02.48 itibarıyla santrale su dökmeye başladı. Helikopterin en az dört kez su attığı, ancak televizyondan izlendiği kadarıyla suyun çoğunun rüzgarla dağıldığı belirtiliyor.

        Helikopterlerin su dökmesinin yanı sıra polislerin, göstericileri dağıtmada kullanılan tazyikli su hortumlarıyla 4. depolama havuzuna su sıkacakları bildirildi.

        Santrali işleten Tokyo elektrik şirketi, daha önce yaptığı açıklamada havuzun neredeyse boş olduğunu bildirmişti.

        Bu arada, bir taraftan da soğutma sistemlerini işler hale getirmek için yeni bir elektrik hattının kurulması çalışmaları sürüyor.

        Geçen haftaki deprem ve tsunamide reaktörün soğutma sistemini çalıştıran elektrik kesilmiş ve destek jeneratörleri de tahrip olmuştu.

        Image

        Tokyo elektrik şirketi yetkililerinden Masahisa Otsuki, havuzlardaki su seviyesini, ısıyı ve son olarak santralde neler olup bittiğini bilmediklerini söyledi.

        Tokyo elektrik şirketinin bir başka yetkilisi Hikaru Kuroda, 4. ünitedeki soğutma havuzundaki su seviyesinin büyük bir kaygı kaynağı olduğunu belirterek, havuzun yakınına gidemediklerini, durumu uzaktan izleyebildiklerini söyledi.

        Depolama havuzlarının sürekli soğutma suyuna ihtiyacı var. Reaktörlerden çıkarılsa bile uranyum çubuklarının son derece sıcak olduğu için soğutulmasının aylar alabileceği belirtiliyor.

        Santralde çalışanlar dün radyasyon seviyesinin çok yükselmesi üzerine santralden ayrılmış ve bu yüzden zaman kaybedilmişti.Santralde 180 acil durum personeli görev yapıyor.

        Image

        UAEK BAŞKANI AMANO JAPONYA'YA GİDİYOR

        Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinde arızalanan Fukuşima nükleer santralindeki durumun "halen çok ciddi olduğunu" söyledi.

        Nükleer uzmanlarından oluşan küçük bir grupla Japonya'nın başkenti Tokyo'ya hareket eden Amano, Viyana havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Santrale gitmeyi istiyoruz, ancak bu konuyu oraya ulaştığımızda tartışacağız" dedi.

        ÖLÜ SAYISI 5 BİN'İ GEÇTİ

        Japonya'da11 Mart'taki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

        Polisin bugün açıkladığı son resmi bilançoya göre,yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Japonya'da, 5 bin 178kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 606 kişi kayıp ve 2 bin 285 kişi de yaralı. Bilanço, 88 binden fazla ev ve binanın tamamiyle yıkıldığını ya da kısmen harab olduğunu gösteriyor.

        Daha önce önceki bilançoda, 4 bin 314 kişinin öldüğü, 2 bin 282 kişinin yaralandığı ve 8 bin 606 kişinin de kaybolduğu belirtilmişti.

        Yetkililer, felaketin bilançosunun daha da ağırlaşabileceğini ifade ediyorlar.

        14 YAŞLI HASTA ÖLDÜ

        Japonya'da Fukujima nükleer santrali yakınındaki bölgede, radyasyon tehlikesi nedeniyle tedavi gördükleri hastanenin dışına nakledilen 14 yaşlı hasta öldü.

        GENİŞ ÇAPLI ELEKTRİK KESİNTİSİ OLABİLİR

        Deprem ve tsunami felaketiyle sarsılan Japonya'nın doğusunda, elektrik tüketiminde tasarruf yapılmazsa geniş çaplı elektrik kesintisi olabileceği bildirildi.

        Sanayi Bakanı Banri Kaieda, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğuda etkili olan soğuk hava nedeniyle, bölgelere göre yapılan planlı kesintilere rağmen, elektrik kullanımının büyük oranda arttığını belirtti.

        Bakan, Fukuşima nükleer santrallerini işleten Tokyo elektrik şirketinin (TEPKO) hizmet verdiği bölgelerde dün akşamdan bu yana sıcaklığın çok düştüğünü, şirketlerin ve halkın elektrik tüketimini en aza indirmeye çalışmaması durumunda Tokyo ve çevresinin bu akşam karanlığa gömülebileceğini söyledi.

        Geniş çaplı elektrik kesintisini önlemek için Sanayi Bakanı, şirket ve halktan düzenli olarak elektrikli cihazlarını kapatmalarını, zorunlu olmadıkça bu cihazları kullanmamalarını istedi.

        YOLCULARDARADYASYON İZLERİNE RASTLANDI

        Japonya'dan uçakla Güney Kore'ye gelen üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyona rastlandığı bildirildi.

        Yonhap ajansının, Güney Koreli yetkililere dayandırdığı haberinde, bugün Japonya'dan gelen yolculara Incheon havaalanında ilk kez yapılan testlerde, üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyon izine rastlandığı belirtildi.

        Yolculardan 50'li yaşlarda Japon bir erkekte, başının ve paltosunun üzerinde yapılan ölçümlerde 1 mikrosieverti aşan düzeyde radyasyon saptandığı, bu yolcunun Fukuşima'da yaşadığınını sanıldığı kaydedildi.

        YTNtelevizyonu da yolcuların kamu sağlığına tehdit oluşturmadıklarını ve serbest bırakılacaklarını duyurdu.

        Reuters muhabiri, havaalanındaki radyasyon kontrollerinin gönüllülere yapıldığını söyledi.

        Güney Kore Bilim Bakan Yardımcısı Kim Çang-Kyun, yakında, ülkenin güneyindeki Busan limanında, Japonya'dan feribotla gelen yolcuları benzer testlerden geçireceklerini kaydetti.

        ÇERNOBİL'E 1-2 GÜN UYARISI

        Fransız uzmanlar, Japonya'da nükleer facia yaşanmasına "1-2 gün kaldığı" uyarısı yaptı. Fransa'nın Radyoloji Koruma ve Nükleer Güvenlik Enstitüsü güvenlik yetkisi Thierry Charles, Fukuşima nükleer santralindeki gelişmeler açısından 1-2 günün belirleyici olacağını söyledi.

        Karamsar olduğunu söyleyen Charles, durumu "çok büyük bir risk" olarak niteledi. Charles, halen yapılabilecekler olduğunu ifade ederek, ortaya çıkabilecek maksimum radyoaktif madde miktarının Çernobil ile aynı aralıkta olacağını kaydetti.

        Image
        Image

        33 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ VE TEKNİK PERSONEL GÖNDERİLECEK

        Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Japonya'ya 33 kişilik arama kurtarma ekibi ve teknik personel gönderileceğini bildirdi.

        Başkanlığın, Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer alan bilgi notunda, Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami sonrasında Japon hükümetinin uluslararası yardım talebi üzerine, Türkiye tarafından 33 kişilik arama kurtarma ekibi ve teknik personel gönderileceği ifade edildi.

        Bilgi notunda, 18 Mart 2011 tarihi akşam saatlerinde Tokyo'ya hareket edecek olan THY kargo uçağı ile 3 araç, 2 römork, 40 dozometre ile 5 radyasyon ölçüm cihazının bölgeye gönderileceği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

        ''Başkanlığımızdan 1 Afet uzmanı ile 1 arama kurtarma ve haberleşme teknisyeni, İstanbul ve Bursa Arama Kurtarma Birliklerinden 24 kişilik ekip, Sağlık Bakanlığından 5 kişilik UMKE ekibi, TAEK Başkanlığından 1 uzman ve Japonya'nın Ankara Büyükelçiliğinden 1 mihmandardan oluşan toplam 33 kişilik personel, 18 Mart 2011 Cuma günü saat 17.50'de tarifeli THY uçağı ile Tokyo'ya hareket edecektir.

        Bugün ekipte görev alan personelin tamamı İstanbul Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi'nde yarım günlük eğitime alınmıştır.''

        HAFTA SONU TÜM YURTTA VE YURTDIŞI TEMSİLCİLİKLERDE BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLECEK

        Japonya'da 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen deprem ve tsunami felaketleri nedeniyle, hafta sonu bütün yurtta ve yurtdışı temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilecek.

        Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yer alan duyuruda, Japonya ve Japon halkıyla dayanışma ifadesi olarak, bütün yurtta devlet daireleri ve kurumlar ile yurtdışı temsilciliklerde 18 Mart Cuma günü saat 18.00'den, 21 Mart Pazartesi günü saat 09.00'a kadar bayrakların yarıya indirilmesinin uygun görüldüğü bildirildi.

        Duyuruda, bayrakların yarıya indirilmesine ilişkin genelgeye de yer verildi.

        NÜKLEER SIZINTI ÇİN'DEKİ MARKETLERDE TUZ BIRAKMADI

        Japonya'daki nükleer sızıntıdan sonra Çin'de iyodun radyasyon hastalıklarına iyi geldiği şeklinde söylenti yayılması üzerine marketlerde tuz kalmadı.

        Çin Devlet Gelişme ve Reform Komitesi yerel yönetimlere acil bir duyuru yayınlayarak, ilgililerin yemeklik tuzda stok ve fiyat artışı gibi piyasa düzenini bozmaya çalışan "kötü niyetli girişimlerle" mücadele etmelerini istedi. Çin'de yemeklik tuzda yeterli stok olduğu, tedarikinde herhangi bir zorluk bulunmadığı kaydedilen duyuruda, tüketicilerin makul düzeyde alım yapmaları istendi.

        Olayın araştırılacağı ve fiyat yükseltenlerin cezalandırılacağı bildirilen duyuruda, "Söylentilere inanmayın! Söylenti yaymayın! Paniğe kapılıp gereğinden fazla tuz satın almayın!" ifadeleri kullanıldı

        Çin Uluslararası Radyosu'nun haberinde, Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'nde nükleer sızıntı meydana gelmesinden sonra, bazı vatandaşların tuz yapımında kullanılan deniz suyunun radyasyon kirlenmesine maruz kalmasından endişe duymaya başladıkları da belirtildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ