Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Erdoğan, Davutoğlu'nu Şam'a gönderiyor

        GAZETE HABERTÜRK / UMUT TÜTÜNCÜ

        Recep Tayyip Erdoğan, salı günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye göndereceğini açıkladı. Başbakan’ın sözlerinden, Davutoğlu’nun ültimatom tonunda bir mesajla gideceği yorumları yapıldı. Şam yönetimini muhaliflere karşı uyguladığı şiddete son vermesi için uyaran Erdoğan, “Artık sabrın son anlarına geldik... Suriye meselesi bizim bir iç meselemizdir” dedi.

        Erdoğan bu açıklamayı, Birlik Vakfı’nın İstanbul Çemberlitaş’taki merkezinde düzenlenen iftar yemeğinde yaptı:

        HAMA’YI HATIRLATTI

        “Bölgemizde yaşanan büyük acılar yetsin artık. 30 sene önce yanı başımızda bir büyük acı yaşanmıştı da ‘Hama’da bir bülbül öter boynu vurulur’ demişti merhum şair Cahit Zarifoğlu. 30 sene sonra bugün, kardeş dediğimiz o ülkenin, Suriye’nin o yaralı şehrinde, o büyük acının, hem de bir ramazan günü yeniden yaşatılmasını hangi akıl, vicdan kabul eder?”

        MÜBAREK ÖRNEĞİ

        “Zulümle ne kadar payidar olunur? Çok manidardır. Demir kafesler ardından nice Müslümanlar idam sehpalarına gönderildi. Onları idam sehpalarına gönderenler ayakta değil, sedyede bakın nereye gidiyor? Arapların bir sözü var ‘Men dakka dukkaEden bulur’. İbret alana ne kadar güzel, ama ibret almayana bu süreç çok zarar verir.”

        ÇOK SABRETTİK...

        “Artık burada da sabrın son anlarına geldik. Bunun için de, bu süreç içinde salı günü Dışişleri Bakanımı Suriye’ye gönderiyorum. Kendileriyle gerekli olan görüşmeleri yapacaklar, mesajlarımız kararlı bir şekilde iletilecek. Sonraki süreç verilecek cevap ve uygulamaya göre şekillenecek.”

        BU İÇ MESELEMİZ

        “Çünkü biz Suriye konusunu dış sorun olarak görmüyoruz. Suriye meselesi bizim bir iç meselemizdir. Çünkü Suriye ile 850 kilometre sınırımız var. Akrabalık, tarih, kültür bağlarımız var. Dolayısıyla burada olanlar, bitenler asla bizim seyirci kalmamıza fırsat vermez. Gereğini yapmak zorundayız.”

        Hama’nın bu hali Şam’a göre zafermiş

        Suriye Devlet Televizyonu günlerdir sivillerin katledildiği Hama kentinin boş sokaklarından görüntüler yayınlayarak isyanın bastırıldığını ve güvenlik güçlerinin kontrolü ele geçirdiğini iddia etti. Yayınlanan görüntülerde şehrin sokaklarının tamamen boşaldığı, çok sayıda otomobilin ve binanın çatışmalarda hasar gördüğü belirlendi. Bu arada Suriyeli insan hakları savunucularından Mustafa Osso, Suriye ordusunun sivillere yönelik saldırılarının devam ettiğini söyledi. Osso Ramazan ayının ilk cuma namazı sonrası çıkan olaylarda 24 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Osso hayatını kaybedenlerden 5’inin de Hama’da saldırıya uğradığını ifade etti.

        ABD, FRANSA VE ALMANYA ANLAŞTI

        ABD, Fransa ve Almanya liderleri, protesto gösterilerinin şiddet kullanılarak bastırılması nedeniyle Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine yönelik baskının artırılması yönünde yeni adımlar atılmasında mutabakata vardı. ABD Başkanı Obama’nın, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel ile ayrı ayrı yaptığı telefon görüşmelerinde her üç liderin de “Suriye halkına karşı rastgele şiddet kullanılmasını kınadığı” belirtildi.

        Öte yandan ABD, vatandaşlarından Suriye’yi terk etmelerini istedi.

        ŞAM'DAN ERDOĞAN'A SERT YANIT

        Erdoğan’ın "Sabrın son anlarına geldik ve bunun için de Dışişleri Bakanı’nı Suriye’ye gönderiyorum" yönündeki sözlerine Şam’dan sert yanıt geldi.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’ye yönelik "Sabrın son anlarına geldik ve bunun için de Salı günü Dışişleri Bakanı’nı Suriye’ye gönderiyorum" yönündeki sözlerine Şam’dan sert yanıt geldi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Siyaset ve Medya Danışmanı Dr. Bouthina Shaaban, "Eğer Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye’ye sert bir mesaj iletecek olursa Türkiye’nin tutumu konusunda daha kesin bir yanıt alır" şeklinde konuştu.

        Suriye medyasına göre, Dr. Bouthina Shaaban, Salı günü Şam’a gitmesi beklenen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Şam’a "sert bir mesaj" götürmesi beklentileri üzerine tepki gösterdi. Shaaban, şu ifadeleri kaydetti: "Eğer Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye’ye sert bir mesaj iletecek olursa sivillere, ordu ve polis üyelerine karşı silahlı terörist grupların acımasız öldürmelerini ve cinayetlerini kınamayan Türkiye’nin tutumu konusunda daha kesin bir yanıt alır.

        Eğer Türkiye Suriye’nin meselelerini tarihi ve kültürel ilişkiler nedeniyle dışişleri sorunu olarak düşünmezse, Suriye dostlar arasında danışmayı her zaman hoş karşılar. Ancak, Suriye kesin olarak Suriye’nin içişlerine tüm bölgesel ve uluslararası müdahale girişimlerini reddetti."Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumartesi düzenlenen bir iftar yemeğinde şu açıklamalarda bulunmuştu: "Ama artık burada da sabrın son anlarına geldik ve bunun için de bu süreç içinde salı günü Dışişleri Bakanı’nı Suriye’ye gönderiyorum. Kendileriyle orada gerekli olan görüşmeleri yapacaklar. Bu görüşmelerde mesajlarımız artık kendilerine kararlı bir şekilde iletilecektir. Bundan sonraki süreç verilecek cevaba ve uygulamaya göre şekillenecektir. Çünkü biz Suriye konusunu bir dış mesele olarak, bir dış sorun olarak görmüyoruz. Suriye meselesi bizim bir iç meselemizdir. Çünkü bizim Suriye ile 850 kilometre sınırımız var, akrabalık, tarih, kültür bağlarımız var."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ