Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Müslümanları aşağılayan kitap için özür diledi

        İsveç’te çocuklar için hazırlanan ve "Mustafa’nın Büfesi" adıyla yayınlanan hikaye kitabında, Müslümanları aşağılayan ırkçı ifadeler ve karikatürler kullanılması üzerine ülkedeki Müslüman gruplar ayağa kalktı. Tepkiler üzerine yayınevi sahibi özür diledi.

        Danimarkalı yazar Jakob Martin Strid’in çocuk kitabı "Mustafa’s kiosk (Mustafa’nın Büfesi)" İsveç diline çevrilerek yayınlandı.

        Kitapta, büfe sahibi olan Mustafa’nın çok çirkin bir yüz ifadesiyle, kafasında büyük bir sarık ve masasının üzerinde de kılıç ile tasvir edildiği görülüyor. Mustafa adı verilen karakter, kitapta, çocuklara, masasında duran kılıcı ile insanların kafasını nasıl uçurduğunu anlatıyor.

        Kitaptaki tasvir ve ifadelere tepki gösteren İsveçli Müslümanlar, tepkilerini sosyal paylaşım siteleri üzerinden yayınevine ve yazara iletti. Müslümanlar, kitapla İsveçli küçük çocuklara Müslümanlarla ilgili ırkçılık duyguları aşılandığı, çocukların, kitaptaki maceraları gerçek olarak düşünebilecekleri ve İslamofobi ile büyümelerine neden olunabileceğini kaydetti.

        -Yayınevi sahibi üzüntüsünü bildirdi- Kitabı yayınlayan Kabusa yayınevinin sahibi Kerstin Aronsson, yaptığı açıklamada, kendisine de bu konuda çok sayıda tepki içeren e-posta ve telefon geldiğini söyledi.

        Tepkilerin yanında kitabı beğenen çok sayıda okuyucu da olduğunu kaydeden Aronsson, "Kitabı okuyan birçok insan, kitapta ırkçı bir söylem olduğunu fark etmediğini bildirdi ama eğer kitapta böyle bir ifade varsa çok üzgün olduğumu bildirmek isterim" dedi.

        Eleştirilerin artması üzerine yayınevi şirketi, facebook sayfasında yayınladığı bir bildiri ile kitapta yeralan ifade ve karikatürlerden dolayı rahatsızlık duyan çocuklardan ve büyüklerden özür dilediklerini açıkladı.

        Açıklamada, "Kitaptaki ifadelerden dolayı zarar gören veya rahatsız olan çocuklardan ve büyüklerden içtenlikle özür dileriz" ifadesi kullanıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ