Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD: İncirlik'i istiyoruz, ABD, İncirlik, Türkiye, Chuck Hagel. | Dış Haberler

        Güney Amerika’ya 6 günlük seyahate çıkan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye verebileceği en büyük desteğin ABD’nin operasyonlarda İncirlik Üssü’nü kullanmasına izin vermek olacağını söyledi.

        Hagel, Türkiye’den izin çıkması halinde ABD’nin Suriye’ye en yakın NATO üssü olan İncirlik’e çeşitli uçakları konuşlandıracağını ifade etti. ABD Savunma Bakanı, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele için askeri kapasitesinin bulunduğunu ve bunun çok ‘değerli’ olduğunu da vurguladı.

        "GÜVENLİ BÖLGE AKTİF BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMİYOR"

        Savunma Bakanı, Türkiye’nin ılımlı Suriyeli muhalife eğitim ve teçhizat verilmesi konusunda da yardım etmesini istedi. Bu talepleri Türk yetkililerle bu hafta içinde görüştüklerini belirten Hagel, Ankara’nın Suriye içinde güvenli bölge talebinin ‘aktif bir şekilde' değerlendirilmese de Amerikan yetkililerin bu konuda görüş alışverişine açık olduklarını söyledi. Hagel daha önce tampon ya da güvenli bölgenin Washingon'ın planlamaları arasında yer almadığını açıklamıştı.

        ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Tony Blinken da konuyla ilgili yaptığı açıklamada Suriye'ye tampon bölge önerisinin yeni bir fikir olmadığını ve gündemde ön sıralarda bulunmadığını söyledi.

        ABD'DEN GÜVENLİ BÖLGE İÇİN FARKLI AÇIKLAMALAR

        Türkiye, Suriye içinde güvenli bölge talep ederken bu hafta ABD’den bu konuda birbiriyle çelişen açıklamalar geldi. Pentagon Sözcüsü John Kirby bunun gündemlerinde olmadığını açıkladı. Ancak Dışişleri Bakanı John Kerry ise ‘tampon bölge’ fikrinin incelenmeye değer olduğunu söylemişti.

        AP, REUTERS