Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Nedir Düztabanlık nedir? Tedavisi

        Düztabanlıkayakta görülen, erken ve çabuk yorulma, ayağın iç kısmına basma, yürürken dizlerde çapmaların olması ve belde ağrıya neden olabilen bir hastalıktır. Bu durum genelde genetik olarak ve doğuştan ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sonraki dönemlerde oluşabilen düztabanlık hali ise, yaşananromatizmalhastalıklar, aşırı kilolu olmak ve yanlış uygunsuz ayakkabı nedeni ile de oluşmaktadır. Bu durum ayakta ağrının artması ve ayakkabının deforme olmasıyla ortaya çıkmaktadır.

        REKLAM

        Düztabanlık ayağın olması gereken kavisinin kaybolması sonucunda topuğun dışa doğru kaymasıyla oluşan bir deformasyondur. Doğuştan olan düztabanlıkta bu gelişme aynı şekilde ortaya çıkmaktadır. Sonradan gelişen düztabanlıkta ise ayak iç kısmın kavis yerinin tam tepe kısmında kemiğe yapışık olantibialisposteriortendomununaşırı kilo,romatoithastalığı ve yanlış ayakkabı gibi durumlardan ötürü işlevini kaybetmesiyle oluşmaktadır. Butendonayağın çatısı gibidir ve çökmesiyle kavis kaybolur. Butendonunçökmesi hali yavaş ve sinsice gelişen bir durumda seyretmektedir. Bu durumun erken fark edilmesisayesinde bir tedavi sağlamak mümkün olabilmektedir.

        .gif
        .gif

        Ancak sinsice ortaya çıkması bu olasılığın azalmasına neden olabilmektedir. İlerleme sonrasında ise; ayak artık düztabanlığa doğru tamamen çökmektedir. Ağrı geçmez ve iç tarafa doğru kemik çıkıntısı ortaya çıkar ve ancak bu durumdadüztabanlıkfark edilir hal alır. Baldır kaslarında da ağrılar oluşur ve gerginlik hissine neden olur. Bu dönemde teşhis konulması sonucunda ameliyat ile ayak eklemlerinde sabitleme yapmadan düzeltilmesi gerçekleştirilebilmektedir. Eğer geç kalındıysa ayakta bulunan üç eklem ayağın pozisyonu düzgün haldeyken sabitleyerek ayak normal haline dönüştürülebilmektedir. Ancak bu sabitleme 15- 20 yıl sonrasında kireçlenmeye neden olabilmektedir. Yani erken önlem almak sayesindebir takımrisklerin oluşmasının da önüne geçilmiş olacaktır.

        Düztabanlıkdoğum esnasında bebeğin 5 yaşına kadar herkes de görülen bir durumdur. 5 yaşından sonra ayakaltındaki kavis belirginleşmeye başlar ve normal halini alır. 5 yaşına kadar çıplak ayakla yürümek düztabanlık için bir önlem sağlayabilmektedir. Ancak ortopedik ayakkabılar kullanmak kemik gelişimi için önerilmez.

        Çocuklarda ayağın ve topukların dışa doğru kayması ve düztabanlık belirtilerinin düzelmemesi gözleniyorsa doktora götürmek gereklidir. Önemli olan fizyolojik ya da patolojik olup olmadığının ayrılmasıdır. Patolojik olarak tedavi ortopedik uzmanlar tarafından tedavi edilmektedir. Bazı durumlarda egzersiz ve ameliyat ile düzelme sağlanabilmektedir.

        Haberi Hazırlayan: Fatma Isaoğlu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ