Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çin'in 5 yıldızlı havayoluyla seyahat - AIRPORT Haberleri

        Yolculuğa çıkmadan önce ikisini de merak ediyordum. Hem Urumçi'yi çok görmek istiyor hem Çin gibi dünyanın en kalabalık ülkesinin 5 yıldızlı havayolunu ve servis kalitesini bizzat yaşamak istiyordum. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Urumçi'ye gece 01:30'da, Airbus 330-200 ile başlayan ve 6 saat süren uçuşumda, 5 yıldızlı havayolu Hainan'ın ayrıcalıklarını görmeye çalıştım. Uçağa adım attığımda karşıma çıkan ne Orta ve Uzakdoğulu havayollarının sıcaklığı ne de Batılı havayollarının kuralcı soğukluğuydu.

        Çin usulü hizmet mantığıyla disipline edilmiş, kabin ekibinin servisiyle karşılaştım. Koridorda, 2-D Numaralı koltukta, karşılama içeceği eşliğinde mini bir tabakta sıcak çerezle yolculuğum başladı. Uçağımız henüz kalkmadan hostesimiz, mönü vermek yerine bizzat kendisi neler servis edeceğini anlattı. Alkollü ve alkolsüz içecek, özellikle Çin çayları arasından seçimi yapmamı istedi. Çin ve Batı mutfağı olmak üzere iki ayrı konseptte ikram sunduklarının altını çizip ana yemek mönüsünde balık, et ve tavuk yer aldığını söyledi. Üç ana yemek seçeneğinin de et olmasını eleştirip makarna istemem işlerini biraz zorlaştırdı. Ama ekonomiden bulup getirdiler. Memnun etmek ve yok dememek için gayret gösterdiler. Fakat bu konuda hostesi biraz sorgulayıp kızgınlığımı ifade edince o hostesi hemen değiştirildiler. Gece yarısı yola çıkınca, yemeği yiyip uçağı keşfetme işini de bitirip kapanmaya başlayan gözlerle daha fazla mücadele edemedim. Ancak öncesinde şık bir kırmızı çanta içindeki amenity kit (seyahat çantası) ürünlerindeki 5 yıldız farkını görmek istedim. Miller Haris London markalı kişisel bakım ürünleri, tarak, kulak tıkacı, uyku maskesi, diş fırçası ve macunu yer alıyordu.

        Ayrı bir çanta içinde de şık bir çift terlik havada şişen ayakları, ayakkabıdan kurtarmak için yeterince teşvik ediciydi. İpek yastık başımın altındaydı ama bir eksik vardı. Yemek servisi peynir tabağı ve taze sezon meyveleri eşliğinde final yaptıktan sonra, hoş kokulu yasemin çayının buharı da rahatlatıcı etkisini göstermeye başladığı an, hostesimiz beyaz bir ipek yorganla son eksiği de tamamladı. Dinlenme konumuna getirdiğim koltukta ipek yorgan üzerime serildi. Fakat uçağın kabin içi eğlence sistemini de kontrol etmem gerekiyordu. Sadece business class'ta değil uçağın tamamının koltuk arkasında ekran bulunuyor. Çin ve Batı müziğinden eserler, filmler, belgeseller, çocuklar için çizgi filmler ve hoşça vakit için oyun çeşitleriyle eğlence sistemi zenginleştirilmiş. Business'taki 10.7 inç'lik ekranlar keyifle zaman geçirilmesini sağlıyor. Fakat eğlence Sisteminin kumandasının işlevsel olması daha çok hoşuma gitti. Kumandada koltuğu kontrol edecek düğmelerin bulunmamasının iyi bir tercih olduğunu söyleyebilirim. Baş üstü lambasıyla birlikte kolay kumanda edilebilen, ışığı ayarlanabilen okuma lambası ve hemen yanı başında göze çarpan güç kaynağı da işimi oldukça kolaylaştırdı. Noise cancelling (gürültü kesen) kulaklıkları yeterince konfor sunuyor ama ben kendi kulaklığını yanında taşıyanlardanım. En rahat koltuklar Ve koltuklar. Çift koridorlu uçağımızda bir sırada toplam 6 business koltuk yer alıyordu. 2'şerli koltukların arasında istendiğinde yükseltilebilen, yolcuların birbirini rahatsız etmesini önleyen panel bulunuyor. Bir tavsiye uzun gece uçuşlarında en iyi koltuk seçimi koridor. İstediğiniz zaman kalkabilirsiniz, soğuk da olmaz. Dönelim koltuklara. Hainan Airlines ile şu ana kadarki en rahat business koltuklardan birisinde uçtum. Seçim kesinlikle iyi yapılmış. 'Flat bed sleeper seats' diye isimlendirdikleri tam yatar uykucu koltukların özellikle ayak tarafıyla birlikte tamamıyla düz bir yüzey haline gelmesi iyi bir uykunun habercisi. Koltuğumu tam yatar hale getirmeden önce masaj sistemini çalıştırıp biraz rahatladım ve sonrasında bir tuşa dokunarak uykuya geçtim. Kabin içinin aydınlatılmasıyla hafif gözlerimi araladığımda, kabin amiri, kısa süre içinde Urumçi Havalimanı'na ineceğimizi ve dolayısıyla koltuğu dik konuma getirmemizi anons ediyordu. Hâsılı koltukların rahatlığı havada kahvaltıdan mahrum etti. Sadece kahvemi içebildim. Ancak uçağın business class bölümündeki tuvaletlerde kullanılan ürünlerin çok sıradan olduğunun altını çizeyim. Hostesler çok fazla hizmet canlısı değil. Singapur veya Qatar Havayolları ile kıyaslamak abes olur. Uçağın içinde dağıtılan dergilerin tamamı ve koltuk arkalarındakiler de Çince olunca insan kendini değersiz hissediyor.

        Dönüşte ise Hainan Airlines'in lounge'larını merak ettim ama beni tatmin ettiğini söyleyemem. Kahve makineleri çalışmıyor, ürün çeşitliliği diye bir şey söz konusu değildi ayrıca bizden başka da yolcu yoktu. Pekin'deki salonlarının ve limuzin hizmetlerinin iyi olduğu söylendi. Ancak 5 yıldızlı bir havayolu için toplam kalitenin en azından kendi ülkesinde yerine getirilmesi gerekir. Yedinci 5 yıldızlı Dünyada 7 adetle sınırlı olan Asiana, Cathay Pacific, Kingfisher, Qatar, Singapore ve Malaysia gibi 5 yıldızlı havayolları kervanına Ocak 2011'de Çin'den Hainan Airlines katıldı. Türkiye'yi Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne direkt bağlayan Hainan, 36'sı business class olmak üzere 222 koltuklu Airbus 330-200 uçaklarıyla sefer yapıyor. Skytrax Tarafından dünyanın 7'nci 5 yıldızlı havayolu seçilen Hainan, 5.4 filo yaşıyla dünyanın en hızlı büyüyen şirketlerinden. Hainan Airlines aynı zamanda Boeing 787 Dreamliner uçaklarını da filosuna katacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ