Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Lüks 30 aileden 1 milyon dolarlık alım! - Alışveriş Haberleri

        Esen EVRAN - HABERTÜRK

        Türkiye'nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul, 7-10 Kasım tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda kapılarını açacak. Fuar, bu yıl 8'inci kez düzenleniyor. Her yıl fuar öncesinde Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ile buluşmak artık âdetten oldu. Ancak bu kez sohbetimiz, tam da Dubai'de Christies's Müzayede Evi tarafından düzenlenen müzayedenin bir gün sonrasına rastladı.

        20 yıldır sanata yatırım yapan Zafer Yıldırım, Fahrünnisa Zeid’in Atomun Parçalanışı ve Bitkisel Hayat adlı tablosunu 5 milyon 450 bin liraya satın alınca, sohbet Türkiye'deki koleksiyonerler etrafında dönüp dolaştı. Güreli, fuar öncesi böyle bir satın alma olmasından çok memnun. İki yıl önce Burhan Doğançay'a ait bir tablonun fuar öncesinde satılmasının, koleksiyonerlerde heyecan yarattığını hatırlattı. Şimdi de benzer bir heyecan bekliyor.

        Türkiye'de iş dünyasının sanata ilgisi hızla artıyor. Bu ilgi özel müze girişimlerini de artırıyor.

        - Peki Türkiye'de kaç koleksiyoner var?

        Ali Güreli bu soruyu, sanat eserine bir yılda harcanan para tutarına göre iki farklı kategoride yanıtlıyor: Yılda 100 bin dolar ve üzerinde alım yapan bin kişi. Yılda 1 milyon dolar ve üzerinde alım yapam 30 aile. Peki kime koleksiyoner denir? Güreli’nin buna yanıtı da “Yılda en az 30-40 eser satın alana” oluyor. Fuara geçtiğimiz yıl 70 bin ziyaretçi katılmış bunun bin 500’ü satın alma yapmıştı. Toplam değeri 96 milyon doları bulan sergideki eserlerin yüzde 60’ı satılmıştı.

        3 bin eser sergilenecek

        Contemporary İstanbul bu yıl 650 sanatçı, 3 bin eser, 92 çağdaş sanat galerisi ile 70 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayacak.

        Türkiye’nin ünlü koleksiyonerleri

        -Saltuk Galatalı

        -Ömer Koç

        -Suzan Sabancı

        -Güler Sabancı

        -Erdal Matraş

        -Ahmet Zorlu

        - Erkut Soyak

        -Hüsnü Güreli

        -Murat Özyeğin

        -Burhan Karaçam

        -Murat Ülker

        -Can Elgiz

        -Nezih Barut

        -Mustafa Taviloğlu

        -Faruk Eczacıbaşı

        -Bülent Eczacıbaşı

        -Emin Hitay

        -Emre Dökmeci

        -Zafer Yıldırım

        -Doğan Karadeniz

        -Cem Yılmaz

        -Erol Kocabeyoğlu

        Yıllık alışveriş 250 milyon Euro’yu buldu

        Ana sponsorlardan Akbank Private Banking'in Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı'nın ev sahipliğinde yaptığımız buluşmada işin finans yönü de giriyor devreye. Dünya sanat piyasasında yılda 60-80 milyar Euro’luk bir para dönüyor.

        Türkiye’de bu rakam 250 milyon Euro. Galatalı, sanat yatırımcılarına, kredi sırasında gayrimenkullerini teminat olarak gösterme imkânı tanıdıklarını anlatıyor.

        Ön açılışı bile beklemeyip gece gizli gizli gelen var

        Fuar kapılarını açmadan bir gün önce özel konuklar için VIP açılış yapılır ve gerçek koleksiyonerler satın almak istedikleri eserler için öncelik hakkına sahip olur. Ancak bazı koleksiyonerleri bu ön açılış da tatmin etmiyormuş. Güreli’ye

        “Ön açılışın da öncesinde girmek için sizi arayanlar var mı?” diye sorduğumda, kahkahalarla cevaplıyor: “Geceden gelip gizli gizli girmek isteyenler de var. Hepimizin tanıdığı işadamları. Nasıl ‘Hayır’ diyeyim. Mecburen kabul ediyorum.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ