Abdurrahman YILDIRIM / GAZETE HABERTÜRK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşümde tüm Türkiye için bir master planı hazırladıklarını ve İmar Kanununu değiştirmeyi amaçladıklarını açıkladı. Güvenlik operasyonları ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde imar hamlesi başlatacaklarını belirten Bakan Sarı, müteahhitleri bölgeye davet etti, “Gelin maddi ve manevi destek verin, tecrübenizle fikir verin, İstanbul’dan Güneydoğu’ya köprü kuralım” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Fikir Sofrası’nın İstanbul’daki 18’inci toplantısına katıldı, ağırlıklı inşaatçı ve müteahhitlerden oluşan işadamlarına konuştu ve soruları yanıtladı. Güneydoğu’nun yeniden imarı, kentsel dönüşüm, ÇED raporları ve Artvin Cerattepe madeni hakkında bilgi veren Bakan Güldemet Sarı’nın konu başlıklarına göre açıklamaları özetle şöyle:
ÇED RAPORU, CERATTEPE: Biz bakanlık olarak önümüze gelen her telebe uygun ÇED raporu vermiyoruz. İlgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınıyor. Bu görüşlerden olumsuz olanlar varsa, bir kurumdan dahi geliyorsa, ÇED olumlu raporunu vermiyoruz. Olumsuz rapor veriyoruz ya da ilgili yatırımın revize edilmesini ve çevreyle uyumlu olacak hale getirilmesini istiyoruz. Bu uyum sağlanırsa rapor olumluya dönüyor. Mesela, Artvin Cerattepe’de 50 bin ağaç kesileceği, yol açılacağı ve çıkarılan madenin böylece taşınacağı propagandası yapılıyor. Birinci ÇED raporuna göre konuşuyorlar. Halbuki orada ikinci ÇED raporu ile ağaç kesilmesi minimize edildi. Kesilecek ağaç sayısı 3-4 bin arasına indirildi ve her ağaca karşılık 3 ağaç ekilmesi kararı alındı. Aslında bu yatırımcıya da yeni maliyetler getiriyor. Cerattepe’de kapalı devre bakır madeni için ÇED raporu verdik. Orası altın madeni olarak işletilemez. Hatta altın çıkarılmasına biz olumsuz ÇED raporu verdik.
GÜNEYDOĞU’YA DAVET: Güvenlik operasyonları ardından Diyarbakır’ın Sur İlçesi ilk imar ve onarım yapacağımız yer olacak. Önce yıkılan, hasar gören tarihi eserleri onaracağız. Sonra diğer altyapı ve binalara, konutlara geçeceğiz. Sur koruma alanı içinde yüksek katlı toplu konut yapılmayacak. Çok kat yerine yatay yapılanmayı öne çıkaracağız. Yöresel mimariyle inşa edeceğiz. Türkiye kentlerini güzelleştirme çalışmalarımızın ilk adımını Sur’da atacağız. Cizre ve diğer alanlarda devam edeceğiz. Müteahhitleri, inşaatçıları oraya davet ediyorum. Maddi manevi, gelin destek verin. Fikirlerinizi söyleyin, tecrübelerinizi aktarın. Yöre insanına moral verin. İstanbul ile Güneydoğu arasında köprü kuralım.
Yöresel mimariye dönüş bu bölgeden başlayacak ve diğer bölgelere doğru yayılacak. 48 ilde 149 riskli alan ilan edildi. 1 milyon 200 bin insanı ilgilendiriyor. Buraları kentsel dönüşümle yaşanabilir marka şehirler haline getirmek hedefimizdir. Yerine göre, bölgesine göre, ihtiyaçlara göre yatay veya dikey yapılanmaya gideceğiz. Bütün binalar yatay olacak diye bir kural yok. Çok alan ve altyapı gerektirir. Yeni binalar arasında yeşil ve çevreci binalara artık rastlayacaksınız. Bu bina, konut veya sitelerin yeşil çevreci olduğunun ulusal sertifikasyonu oluşturuldu.
‘ARTIK İMAR PLANI SAHTECİLİĞİ BİTMELİ’
Türkiye’nin her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyacı olduğunu söyleyen Bakan Sarı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Artık bir zihniyet değişikliğine gitmek gerekiyor. Yeni bir kural geldi mi, hemen bunu nasıl bozarıma kafa yoruluyor. Bu çok yanlış. Bu yeni kurala nasıl uyum sağlarım diye bakılmalı. İmar değişiklikleri çok sık yapılıyor. İmar planı sahteciliğinden vazgeçmemiz lazım. İl, ilçe belediyeleri şahsa özel imar değişiklikleri yapıyor. İzin alınıyor ve sonra o değişiklik kaldırılıyor. Bunları önleyecek, bir çekidüzen verecek değişikliğin peşindeyiz. İmar Kanunu’nu değiştirmek için çalışma yapıyoruz. Sadece bir kent ve bölge için değil, tüm Türkiye için de bir master planı oluşturmanın hazırlığı içindeyiz.”
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.