Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Ahmet Davutoğlu: Artvin'in, Cerattepe'nin korunması asli görevimizdir

        HABERTURK.COM

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Artvin'in Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetinin mahkeme kararı açıklanana kadar durdurulduğunu açıkladı. "Hükümet adına teminatlar verdim" diyen Başbakan Davutoğlu, "Dağların, tepelerin korunması bizim için asli görevdir. Yeraltı kaynaklarının değerlendirilmesi de asli görevimizdir. Bu ülkenin havasını, suyunu, toprağını, taşını hep beraber koruyacağız. Doğal kaynakların ekonomiye katkı için sunacağız" dedi.

        Başbakan Davutoğlu, Konya'da 42 tesisin açılış ve temel atma töreninde konuşuyor.Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

        "Biz tarihi bir yürüyüşe çıkmışken, fitne odakları 20 Temmuz'da Türkiye'yi bir terör sarmalına sokmaya çalıştılar. 1 Kasım seçimlerinden sonra Türkiye'nin her yerinde huzur ve demokrasiyi iyileştirmek için bu politikaları devam ettirdik.

        Hangi zalim odaklar ne planlar yaparsa yapsın, Türkiye birdir, bir olacaktır, diridir, diri olacaktır ve her zaman başı dik olacaktır.

        Orman ve Suişleri Bakanlığımızın birbirinden önemli projelerinin açılışı için bir aradayız. Bugün burada 1 milyar 171 milyon lira maliyetli baraj, sulama, ağaçlandırma, ormancılıktan oluşan hizmet paketi ile karşınızdayız. 42 tesisin 19'unun temelini açacağız, 23'ünün temelini atacağız.

        Bizim medeniyetimizde en önemli kavramların başında emanet kavramı gelir. Her şeye ve her şeye emanet gözüyle bakmamız icap ediyor. Makamlarımızın, mevkilerimizin, evlatlarımızın hatta kendi canlarımızın sahibi bile biz değiliz.

        Su azizdir. Çünkü su hayattır. Hayata ve hizmete esas alan hizmetimizde suya, doğaya hizmet geliyor.

        Tabiatla en barışık siyasi kadro biziz. Buna muhalefetin hayali dahi yetişemez. 13 yılda 3,5 milyar ağaç fidanı diktik. Dünyadaki her insan için Türkiye'de bir fidan dikmek. Orman varlığı azalırken, orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz.

        Türkiye'nin kalkınması temel hedeflerimizden. Yeni yollar, barajlar inşa edeceğiz.

        "DAĞLARIN, TEPELERİN KORUNMASI ASLİ GÖREVİMİZ"

        Cerattepe'yle ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. STK'lardan, yöneticilerden bilgi aldık. Dağların, tepelerin korunması bizim için asli görevdir. Yeraltı kaynaklarının değerlendirilmesi de asli görevimizdir. Bu ülkenin havasını, suyunu, toprağını, taşını hep beraber koruyacağız. Doğal kaynakların ekonomiye katkı için sunacağız.

        "YANLIŞ UYGULAMA İÇİN GEREĞİNİ YAPARIZ"

        Gerekli tedbirler aldığımız bir projedir. Yerin üstündeki güzelliğimizi de yeraltındaki zenginliğimizi de kazanmaya hazırız. Bu maden çevreye zarar vermemesi için taşınarak işlenecek. Ağaç kaybına izin ve mahal verilmeyecek. O ağaçların zarar görmemesine özen gösterilelecek. Şavşat'ın, Artvin'in, Cerattepe'nin güzelliklerini korumak görevimizdir. Yanlış bir uygulama olursa gereğini yaparız.

        "HÜKÜMET ADINA TEMİNAT VERDİM"

        Sunulacak her türlü iyi niyetli görüşmeye de açığız. Enerji Bakanımız, Çevre Bakanımız, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız kendileri ile kaldı. Her konuyu şeffaf şekilde ele aldık. Onlara hükümetimiz adına bazı teminatlar verdim.

        Cerattepe'deki maden işletmesi mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Aynı şekilde izinsiz gösterilerden kaçınılarak bazı istismarların önüne geçilecek. Bu konunun istismar edilmesine izin vermeyeceğiz.

        Maden galerisi kapalı olacak. Galeriden çıkacak maden taşınarak işletilecek. Maden teleferikle taşınacak ve kesilen ağaçlar minimum düzeyde tutulacak ve telafisi yapılacak.

        Aldığımız tedbirlere rağmen, birileri karşı çıkarsa onu da hoş karşılamaız mümkün değildir. Bir takım yanlış uygulamalar olursa, kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ