Meltem ERSOY/GAAZETE HABERTÜRK
3 milyar doların üzerinde cirosuyla Akkök Holding, kamuoyu nezdinde daha çok Akmerkez gibi son tüketiciye dokunan gayrimenkul yatırımlarıyla tanınsa da portföylerinin yarısından fazlasını enerji oluşturuyor. 2008 krizine kadar olan dönemde yüksek büyümenin popüler yatırım alanı enerji, malum son yılların da dertli sektörü. Dillerde şikâyet hep ortak: Kârsızlık. Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü de tıkanmayı vurgulayarak, “Mahallede bir bakkal tutunca peş peşe diğerlerinin açılması ve sonra herkesin işlerinin kötüye gitmesi örneği enerjide de yaşanıyor” diyor. Dördüncü ile enerji sektörünün geleceğini ve Akkök Holding’in yeni yatırım planlarını konuştuk:
-Hemen enerjiden başlayalım, herkesin derdi karsızlık. Ne olacak bu işin sonu?
Türkiye’de şöyle bir durum var: Mahalleye bir bakkal açılır, sokakta da başka bakkal yoktur. İşler iyi gider. Başkası bakar ‘Vay işler iyi gidiyor, ben de açayım’ der. Sokağın öbür tarafında bir bakkal daha, bir tane daha açılır. Enerjide de aynı şey oldu. Türkiye yüzde 6-7 büyürken elektrik tüketimi yüzde 10’larda büyüyordu. Herkes kolları sıvadı, enerji işine girdi. Büyüme yüzde 3’lere düşünce talep düştü. İnanılmaz arz fazlası yaratıldı. Bir de enerji yatırımı 4-5 yılda ancak devreye girer. O yatırımların yapıldığı dönemlerde ilk birkaç yıl ödemesizdi, o dönem de geçti. Şimdi pamuk eller cebe dönemi, ödemeler başladı.
-Kredi de dövizle alındı, batık olur mu?
Doğru, şirketler yatırımlarını dolar bazında kredilerle yapıyor. Bunların bilançodaki karşılığı TL. TL’nin değerlenmesi bilançoya yansıyor ve bir anda daha az borcunuz oluyor. Bu olumlu etki neticesinde ilk çeyrekte kârlılıkta beklentilerin üzerine çıktık. Bu aslında tüm özel sektör için geçerli. Dolayısıyla kur yardıma yetişti.
-Peki ne olacak işin sonu?
Borçların yeniden yapılandırılması isteniyor, kur garantisi isteyen oluyor. Bu talepler olacak mı, ne olacak, belirsiz. Esasında çare büyümenin hızlanması. Tabii bu arada sektör kendi içinde de konsolide olacak. Bu kaçınılmaz bir süreç.
'BEN SÖYLENİYORUM YABANCILARDA TIK YOK'
-Yabancı ortağınız da enerjide kârsızlıktan şikayetçi mi? Yabancılar enerjiden çıkıyor gibi bir eğilim var mı?
Hayatta her şey göreceli. Onlar çok memnun Türkiye’den. Çek ortağımız Avrupa’daki fiyatlar felaket olduğu için Türkiye’den memnun. Düşünün ki yepyeni santral yapıp 4-5 ay içinde kapattı yatırımı. İnanılmaz. Bizim Çekler de farklı ülkelere bakınca Türkiye’den çok memnunlar. Bizim faaliyet kârlılığımıza bakıyorlar, hiçbir şikâyetleri yok. Bilançoya bakınca da kur nedeniyle bir yıl iner, bir yıl çıkar diyorlar. Oturuyoruz yönetim kurulunda, ben söyleniyorum ‘Ne olacak?’ diye, onlarda tık yok.
‘GAYRIMENKULDE 2016’DAN SONRA GAZA BASACAĞIZ’
-Gayrimenkulde yeni projeniz olacak mı?
Bağdat Caddesi’nde 3-4 projemiz var. Daha çok ticari, yani cadde mağazacılığına yönelik varlıklar. Bir de kentsel dönüşümle ilgileniyoruz. Üzerinde çalışıyoruz. 2016 bittiğinde çok ciddi projelere karar vermiş, gaza basmış bir grup olacağız. Çünkü tartışmalar ne olursa olsun gayrimenkul sektöründe Türkiye’de daha alınacak çok yol var.
‘SATIN ALMADA DURDUK’
Dördüncü, Akkim grubunda 2023’te 750 milyon dolar ciroya ulaşacaklarını anlatırken, “İnorganik büyüme de olacak. Baktığımız 2 şirket var, ciddi bir aşamaya gelmiştik, ama 2016 kötü başlayınca ‘Duralım’ dedik” diyor.
Dördüncü, “2016 yılı için ‘İyi bir yıl olacak’ diye başladık. Oysa ilk 2 ay ‘Eyvah’ dedirtti. Martta ise bayağı toparlandık. Ama tüm yıl sürecek mi, bilemiyoruz. Bugünün sırrı esneklik” diyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.