Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz santrallerine destek talebi - Enerji Haberleri

        Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, yenilenebilir enerji, nükleer ve kömür yatırımlarına verilen teşviklerin yanı sıra doğalgaz santrallerinin de desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Bunun için bazı ülkelerde uygulanan kapasite ödemesi benzeri bir sistem yürürlüğe konulabilir." dedi.

        Danışman, yaptığı açıklamada, doğalgaz santrallerinin sistemin bel kemiğini oluşturduğunu söyledi.

        Şu an yap-işlet-devret santralleriyle yenilenebilir enerji projelerinde alım garantisi bulunduğuna işaret eden Danışman, nükleer santral ve yapılması düşünülen linyit santrallerine de alım garantisi verilebileceğini dile getirdi.

        Danışman, önümüzdeki dönemde yerli kömüre ağırlık verileceğini, bunun yanında güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi yerli kaynakların da unutulmaması gerektiğini belirterek, "Yenilenebilir enerji ve yerli kaynaklara dayalı yatırımlar artırılmak isteniyorsa, YEKDEM sürelerinin uzatılmasında da fayda var. Çok fazla ayrım yapılmadan tüm kaynakların desteklenmesi gerek." dedi.

        Türkiye'deki doğalgaz santrallerinin de mali açıdan desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Danışman, şöyle devam etti:

        "Doğalgaz santralleri baz yükle çalışabilen, anında dur-kalk yapabilen tesisler. Bunların olmadığı bir dünyada elektrik sistemini ayakta tutmak mümkün değil. Önümüzdeki dönemde bu tesislerin ayakta kalmasını sağlayacak destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi lazım. Yenilenebilir enerji, nükleer ve kömür yatırımlarına verilen teşviklerin yanı sıra doğalgaz santrallerinin de desteklenmesi gerekiyor. Bunun için bazı ülkelerde uygulanan kapasite ödemesi benzeri bir sistem yürürlüğe konulabilir. Türkiye'de bu konuyla ilgili çalışmalar zaten yapıIıyor. Özellikle 2017 yılından itibaren böyle bir mekanizmanın devreye girmesi sektörün yararına olur."

        ELEKTRİKTE ARZ FAZLASI GEÇİCİ

        Danışman, elektrikte devam eden arz fazlasına değinirken de bu durumun 2017 ve 2018 yıllarında da devam edeceğini öngördüklerini, ancak nüfus artışı dolayısıyla talebin bir süre sonra arza yetişeceğini ifade etti. Danışman, "Biz de kendimizi buna göre ayarlıyoruz. Önümüzdeki dönemde alım garantisi olan, döviz endeksli tarifesi olan projelerin finansmanı daha kolay gözüküyor. Bu da yenilenebilir projeleri gündeme getiriyor." diye konuştu.

        Danışman, "Yine de bu geçici dönemden yatırımcıların yara almadan çıkması lazım. İleriye dönük yeni yatırımların yapılabilmesi için mevcut yatırımların geri ödenebilir olduğunun görülmesi gerek." dedi.

        Türkiye enerji sektöründe serbest piyasa mekanizmasına geçişin hedef olarak benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Danışman, "Bir taraftan fiyatlar serbest piyasada oluşsun derken, öte yandan fiyatın oluşmasını belirleyen faktörlere engel olarak ya da uzun vadeli alım garantili kontrat mekanizmaları getirerek serbest piyasa mekanizmasının gelişmesi bir süre daha geciktirilir. Bu durumun da iyi değerlendirilmesi ve sektör oyuncularının kendilerini bu duruma göre konumlandırması gerek." değerlendirmesinde bulundu.

        Danışman, bu yıl sonunda Bandırma'daki rüzgar santrallerinin kapasitesini, 28,2 megavata çıkarmayı hedeflediklerini, 198 megavatlık Erzincan Kemah Hidroelektrik Santrali projesinin mühendislik ve ön hazırlık çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ