Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Irak'la 5 yıl önce ara verilen petrol ticaretine dönüş! - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''2007'de çeşitli nedenlerle ara verilen Irak'tan ham petrol alıp petrol ürünü verilmesi uygulamasına tekrar başlayacağız. Bu uygulama ilk olarak tankerle başlayacak'' dedi.

        Bakan Yıldız,Stratejik, Teknik, Ekonomik Araştırmalar Merkezi(STEAM) tarafındanIrak'ın Erbil kentinde düzenlenen ''1.Uluslararası Enerji Arenası''nakatıldı.

        Türkiye ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim arasında ticari ilişkilerin her geçen gün artığını anımsatan Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

        ''Ekonomisi her geçen gün büyüyen Türkiye, bölgesiyle ticaretini de artırmak niyetindedir. Büyümemize paralel gelecek gerek doğalgaz gerekse de petroldeki arz güvenliğini sağlamak istiyoruz. Son iki yıl için sadece doğalgaz tüketiminin yüzde 25 civarında artması bunun 10 milyara karşılık gelmesi dikkat çekici. Bu yıl 48 ila 50 milyar metreküp doğalgaz kullanımı bekleniyor. Bu ihtiyacın karşılanmasında yanı başımızdaki Irak'ın önümüzdeki süreçte katkısı çok fazla olacaktır.''

        Bakan Yıldız, Türkiye'nin hemen batısındaki yüzde 65'lik tüketim noktası ile doğusu ve güneyindeki yüzde 70'in üzerindeki üretim noktaları arasında bir ağ oluşturduğunu ifade ederek, Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları iyi kullandığını ve kullanmaya da devam edeceğini söyledi.

        PETROL ALIŞVERİŞİ TEKRAR BAŞLIYOR!

        Bakan Yıldız,Stratejik, Teknik, Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafındanIrak'ın Erbil kentinde düzenlenen ''1. Uluslararası Enerji Arenası''ndaki konferansın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Bir soru üzerine Yıldız, Irak'ın iç işlerine karışmalarının mümkün olmadığını ama gelirlerin paylaşımı konusunda merkezi yönetim ile aynı dili kullandıklarınıbelirterek, şunları söyledi:

        ''Irak ile petrol ürünlerinin karşılanmasıyla alakalı 2003 ila 2007 arasında bir tedarik zinciri oluşturulmuştu. Ancak 2007'de çeşitli nedenlerle ara verilenham petrol alıp petrol ürünü verilmesi uygulamasına tekrar başlayacağız. Bu konuda Irak'ın bir talebi oldu. Biz bu talebe sıcak baktık ve tekrar başlatma kararı aldık. gerekçesi ne olursa olsun bizim ırak halkının yaşadığı bir soruna karşılıksız kalmamız mümkün değil. Bu ticaret ilk olarak tankerle başlayacak'' dedi.

        Doğu Akdeniz'deki petrol aramalarıyla ilgili diğer bir soruya ise Yıldız, TPAO'nun KKTC'de geçtiğimiz günlerde petrol sondajına başladığını anımsatarak, çalışmaların Kıbrıs çevresine de yayılmasının amaçlandığını söyledi.

        MTA tarafından yaptırılacak sismik geminin yanında, Türkiye'nin Barbaros Hayreddin Paşaadında yeni bir sismik gemi daha alacağını belirten Bakan Yıldız, ''Yeni alacağımız Barbaros Hayreddin Paşaadındaki sismik gemiyi Kıbrıs çevresindegörevlendireceğiz'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ