Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşte Yunanistan referandumuna yönelik son anketler - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Son kamuoyu yoklamasına göre Yunanlıların çoğunluğu Pazar günü yapılacak referandumda kendi hükümetlerine karşı oy verecek. Evetçiler anketlerde dört puan öne geçmiş durumda.

        BNP Paribas'nın GPO tarafından yapılan anketimde "Evet" yüzde 47,1 ve "Hayır" yüzde 43,2 çıktı. Ayrıca ankete katılanlarınyüzde 60’ının ne olursa olsun ülkelerinin euro bölgesinin parçası olmaya devam etmesi gerektiğini düşündüğü ortaya çıktı.

        Buna karşılık, günlük Efimerida ton Syntakton gazetesi için yapılan önceki bir anket, "Evetçileri" "Hayırcıların" 9 puan gerisinde gösterdi. Ancak aynı araştırmada yüzde 57 olan "Hayır" oylarının sermaye kontrolleri ve bankaların kapanması nedeniyle yüzde 46’ya düştüğü belirlendi. Siyasi analistlere göre bunlar referandum sonucunu belirleyen en önemli faktörlerden olacak.

        ÇİPRAS "HAYIR" İSTİYOR

        Anket sonuçları Başbakan Alexis Çipras'ın referandumun iptal olabileceği söylentilerini ortadan kaldırmak için televizyona çıktığı gün yayımlandı. Çipras, Yunanistan’a "şantaj"yapıldığını ve "Hayır" oylarının ülkenin kreditörleri ile "daha iyi bir anlaşma için kararlı bir adım" olacağını söyledi. Muhalefet liderleri ise Çipras’ı duygu sömürüsü yapmakla veYunanistanı kötü konumda bırakmakla suçladı.

        Referandumda "evet" oyu çağrısında bulunan muhafazakar eski başbakan Antonis Samaras, genç başbakanın bankaların kapatılması talimatını verdiğini ve alacaklılarınkine benzer kemer sıkma önerilerinde bulunduğunu itiraf edecek kadar cesur olmadığını söyledi.

        "EVET ÇIKARSA İSTİFA EDERİM"

        Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, pazar günü yapılacakreferandumda Yunan seçmenlerin kreditörlerin kurtarma önerilerine'evet' demeleri halinde hemen istifasını vereceğini söyledi. Bloomberg TV'ye konuşan Varoufakis, "Evet oyu çıkması durumunda,ben pazartesi günü maliye bakanı olmayacak. Ancak ülkenin borç kriziniyönetmek isteyen kim olursa olsun ona yardımcı olacağım" dedi.

        Varoufakis, Yunanlıların hükümetin tavsiyesi doğrultusundareferandumda kurtarma önerisini reddedeceklerine inandığınıbelirtirken, bir kurtarma anlaşmasının borcun yeniden yapılandırılmasınıiçermesi gerektiğini savundu. Varoufakis, "IMF, ABD Hazinesi'ne, bağımsız ekonomistleresorduğunuzda Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilir olmadığı görülüyor.Bir kurtarma anlaşmasının borcu sürdürülebilir hale getirecekmaddeler içermesi gerekli. Borcun yeniden yapılandırılmasınıiçermeyen bir anlaşması kolum kopsa imzalamam" diye konuştu.

        Varoufakis, referandumdan 'hayır' oyu çıkması halindepazartesi günü kreditörler ile müzakerelerin yeniden başlayacağınainandığını da tekrarladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ