Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Rezervde Taq Taq yarıya düşmüş - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        İki yıl önce Londra Borsası’nda 4.8 milyar dolardan işlem gören, Çukurova’nın patronu Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Sepil’in birlikte kurduğu Genel Energy’nin piyasa değeri dün itibarıyla 304 milyon dolara kadar düştü. Bu harekette bölgedeki siyasi risklerin yanı sıra Kuzey Irak’ta şirketin en büyük değeri olan Taq Taq Petrol Sahası’ndaki ‘rezervlerin’ aslında göründüğü gibi olmadığının anlaşılması etkili oldu. Şirketin yatırımcılara sunmak üzere hazırladığı raporda Genel Energy’nin Kuzey Irak’ta bulunan ve bölgenin en verimli petrol sahalarından olduğu ileri sürülen Taq Taq Bölgesi’ndeki toplam rezervlerin tahminlerin çok altında olduğu duyuruldu. Haziran 2011’de hazırlanan raporlara göre bölgedeki toplam petrol rezervi 1 milyar varil, çıkarılabilir petrol rezervi ise 683 milyon varil olarak kayda geçmişti. Ancak 31 Aralık 2015 tarihli son araştırma, bölgedeki toplam rezervin 600 milyon varil ve çıkarılabilir petrolün ise 356 milyon varil seviyesinde olduğunu gösterdi. Raporda ayrıca Taq Taq Bölgesi’nde bugüne kadar 184 milyon varil petrolün çıkarıldığı ve geriye kalan rezervin 172 milyon varil seviyesinde olduğu da duyuruldu. Buna göre 2011 raporuna göre Taq Taq Bölgesi’nin potansiyel getirisi bugünün 35 dolarlık düşük petrol fiyatları ile bile yaklaşık 24 milyar dolar seviyesindeydi. Ancak son değerlendirmeyle birlikte bu rakam 12 milyar dolara bile ulaşamayacak.

        ŞİRKET HİSSELERİ YÜZDE 40 ÇAKILDI

        Şirket hisseleri ise Londra Borsası’nda gün içerisinde yüzde 40’ları aşan kayıplara uğradı. Yılbaşından bu yana ise kayıp yüzde 55.

        ‘REZERV REVIZYONU TAM BIR HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI’

        Genel Energy’nin Yönetim Kurulu Başkanı Tony Hayward, raporun duyurusunun ardından yaptığı açıklamada, Taq Taq Bölgesi rezerv revizyonunun tam bir hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Hayward, yatırımcılara, yine de şirkete güvendiğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ