Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 3. havalimanında son durum - İş-Yaşam Haberleri

        GÖKHAN ARTAN / GAZETE HABERTÜRK

        Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü (DHMİ) Serdar Hüseyin Yıldırım, 3. havalimanının bitirilme süreci ve güvenlik detaylarıyla ilgili Florya tesislerinde düzenlenen toplantıda açıklama yaptı. Yıldırım 3. havalimanının bitiş tarihi hakkında şunları söyledi: “Havalimanında en önemli bölüm 1A etabı. Faaliyete girecek 90 milyon kişilik terminal ve 2 pist İstanbul için acil ihtiyaç. Havalimanı inşaatında herhangi bir gecikme de yaşanmıyor. Aksine takvimin önünde gidiyoruz. Beklenmeyen bir durum olmazsa 2018’in ilk çeyreğinde ve muhtemelen 26 Şubat tarihinde ilk 1A etabını tamamlayacağız.”

        GÜVENLIK ÖNLEMLERI DEĞİŞİYOR

        Terminale ilk girişte yapılan arama-tarama faaliyetinin güvenliğe çok fazla katkı sağlamadığını söyleyen Yıldırım havalimanı güvenliğinin en dıştaki nizamiye kapısından başlaması gerektiğini belirtti. Bu konuda birçok yerde iyileştirme yaptıklarını ifade eden Yıldırım, “3. havalimanı için bu karar alındı. Açıldığı zaman terminalin ilk giriş noktalarında arama olmayacak. Terminalin kapısında bir x-ray görmeyeceğiz ama içinde güvenlik çalışmaları iki kat artırılmış olacak. Ayrıca köpekler de güvenlikte hızla devreye sokulacak. Patlayıcı bileşenlerinin kokularını ayırt edebiliyor. Bunu yapabilecek bir alet yok” diye konuştu.

        SABİHA GÖKÇEN’DEKİ IKINCI PİSTİN DURUMU

        Sabiha Gökçen’de yapılacak ikinci pistin son durumunu açıklayan Yıldırım, “İlk etap çalışmasında bir pist, karayolunu aşmak zorunda kalıyor. Karayolunun bir tünel içerisinde pistin altına alınması söz konusu. Bu nedenle çalışmalar biraz yavaş ilerledi. İnşaat safhası biter bitmez pistin yapımı için ihaleye çıkacağız. Ama pistin bitmesi 2018 öncesi beklenmiyor. Yani biz bu yazı da gelecek yazı da Sabiha Gökçen’de tek pistle geçmek zorunda kalacağız” dedi. 3. havalimanına diğer ülkelerin bakışı hakkında da konuşan Serdar Hüseyin Yıldırım, “Ne zaman açacaksınız, biz nasıl bu işin içinde olabiliriz diye soruyorlar. Ülkelerin ilgisinde müthiş bir patlama oldu. Bu havalimanı kıta Avrupa’sındaki ana aktarma noktalarını ciddi bir şekilde etkileyecek” dedi

        KUŞ RADARI DRONE'LARI TESBİT EDECEK

        DHMİ’nin TÜBİTAK’la beraber çalıştığı ve çok ilgi gören kuş radarı hakkında da konuşan Yıldırım, radarın kuşların yanı sıra Drone’ları da tespit edebildiğini açıkladı.

        Yıldırım, “Öncelikle Atatürk Havalimanı’nda bunu devreye alacağız. Yeni havalimanında da kullanılması planlanıyor. Daha sonra yurtdışına ihracı da söz konusu. Bununla ilgili ticarileştirme çabaları da devam ediyor. Şu an Drone ile mücadelede en etkili olanı kartallar. Hollanda’da kullanılıyor. Kartal gidiyor Drone’u havada yakalıyor indiriyor yere. Şu anda en etkilisinin bu olduğu görülmüş. Kartalı düşündük. Kırgızistan’dan getirip burada kullanabilir miyiz diye ama kartal işi burada biraz zor. Kazakistan, Kırgızistan gibi dağlık bölgelerde kartal yetiştiriciliği çok yaygın. Bu konuda çok ustalar. Hayvanları çok güzel yetiştiriyorlar ve avlanmada kullanabiliyorlar. Bu konuda yürüyen bir faaliyetimiz yok sadece fikirden ibaret” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ