Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Rusya'nın uzun vadede Türk Akımı'na ihtiyacı artacak' - İş-Yaşam Haberleri

        Brüksel Carnegie Enstitüsü Enerji Uzmanı David Livingston, Rusya'dan Almanya'ya Baltık Denizi altından toplam 55 milyar metreküp doğalgazın taşınmasının planlandığı Kuzey Akım projesinin iptal edilmesi durumunda, Rusya'nın Türk Akımı'na olan ihtiyacının daha da artacağını söyledi.

        Livingston, son günlerde Gazprom'un Türk Akımı projesi için ilişkilerin normalleşmesi yönündeki beklentilerine karşın, projede çok büyük değişiklikler yaşanmadığını belirtti.

        Türk Akımı'nın Rusya'nın uzun dönemli gaz fiyatlandırma stratejisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Livingston, "Rusya'nın bazı enerji oyuncuları da St. Petersburg borsasını gerçek bir fiyatlama merkezi haline getirmeyi hedefliyor. Türk Akımı da bu amaç doğrultusunda ilerleyebilir." şeklinde konuştu.

        "Rusya, Türk Akımı'nda tekel olmak istiyor"

        Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreter Yardımcısı Emin Akhundzada da Rusya'nın projede tekel olmak istediğini ve Türkiye'yi coğrafi konumu nedeniyle sadece transit ülke olarak kullanmayı hedeflediğini söyledi.

        Bu durumun Türkiye'nin hedeflerine hizmet etmediğini belirten Akhundzada, "Türkiye enerjide önemli oyuncu olmayı, katma değer oluşturmayı ve uzun vadede enerji merkezine dönüşmeyi hedefliyor. Bunun için de enerji projelerinde değer zincirinin her halkasında bulunmak öncelikli hedeflerden biri." ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ