Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Barack Obama, Avrupalı liderlerden TTIP’nin imzalanması için acele etmelerini istedi - İş-Yaşam Haberleri

        Mahmut SANCAK/GAZETE HABERTÜRK

        ABD Başkanı Barack Obama’nın iki gün süren Almanya ziyareti dün sona erdi. ABD Başkanı, Hannover Fuarı’nı Almanya Başbakan’ı Angela Merkel ile ziyaret ederken Atlantik’in iki yakasını ilgilendiren konuları tartışma fırsatı buldu. Dün Merkel’in yanı sıra İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşen Obama, özellikle Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) konusundaki görüşlerini AB’li liderlere bir kez daha aktardı. Obama TTIP’nin hayata geçmesi için ellerini çabuk tutmaları gerektiğini belirterek “Sonuç için gaza basmalıyız” dedi. ABD’nin yanı sıra Avrupa’da da bir dizi seçim ve referandumun gündemde olduğuna işaret eden Obama, TTIP’nin imzalanması için zamanın daraldığı mesajını verdi.

        CEO’LARI DA UYARDI

        Obama, ABD ve Avrupalı küresel şirketlerin CEO’larıyla da öğle yemeği yedi. Yemeğe Microsoft, Dow Chemical, BASF, Lockheed Martin, Bayer, Siemens ve Volkswagen’in üst düzey yöneticileri katıldı. Obama CEO’lardan TTIP konusunda daha aktif olmalarını, anlaşmanın istihdam alanında Atlantik’in her iki tarafına da büyük avantajlar sağlayacağını vurgulamalarını istedi. Ocak ayında görevini devredecek olan Obama TTIP anlaşmasını da hayata geçirerek 8 yıllık iktidarında ABD’yi geleceğin de küresel ekonomik gücü haline getiren başkan olarak tarihe geçmeyi planlıyor. Zira Obama döneminde AB ve Kanada arasında imzalanan CETA serbest ticaret anlaşmasıyla Kasım 2015’te ABD’nin Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan ülkelerle imzaladığı Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşması hem Çin hem de Rusya’nın gelecekte ekonomik güç olmalarını engellemeye yönelik önemli adımlardı. TTIP’nin imzalanmasıyla ABD geleceğin küresel ekonomisinde, dünyanın her köşesinde yine kuralları belirleyen ülke olacak.

        Beşli zirve üç saate yakın sürdü. Obama zirveden açıklama yapmadan ayrıldı. Merkel, TTIP’nin yıl sonuna kadar imzalanacağını umuyor.

        GÜMRÜK BİRLİĞİ 2017'DE MASAYA YATIRILACAK

        Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ABD ile AB arasında dünyanın en büyük serbest ticaret alanını yaratacak. Anlaşma ile Türkiye’nin en büyük pazarı AB’nin ABD ile arasındaki ticarette gümrük duvarları kaldırılacak. Gümrük Birliği anlaşmasına göre, AB’nin imzaladığı her serbest ticaret anlaşması üye ülkeler gibi Türkiye’ye de gümrüklerini açıyor. Ancak AB ile anlaşıp Türkiye ile ikili ticaret anlaşması yapmayan ülkeler Türkiye’ye gümrüksüz mal sokarken, Türkiye’den ithal ettiği ürünler için gümrük tarifelerini çalıştırabiliyor. Türkiye bu durumun önüne geçmek ve anlaşmanın dışında kalmamak için 2017 yılında AB ile Gümrük Birliği’nin modernizasyonu için müzakerelere başlayacak. TTIP’nin dışında kalmanın Türkiye’ye yıllık maliyetinin 5 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.

        OBAMA VE MERKEL SANAL ALEME DALDI

        ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Almanya’nın Hannover kentinde kapılarını açan Hannover Fuarı’nı gezdi. Karşılaştıkları teknolojik yenilikleri zaman zaman bizzat test eden iki lider oldukça ilginç görüntüler verdi. Obama ve Merkel’in en çok ilgilendikleri ürünlerin başında sanal gerçeklik gözlükleri yer aldı. Fuara gelen ziyaretçiler ise iki lider ile selfie çektirebilmek için adeta birbirleriyle yarıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ