Volkan YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK
Hükümet, terör saldırıları, Suriye’deki iç savaş ve Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle zor günler yaşayan turizm sektörüne çare arıyor. Bu kapsamda hükümet, “Müslüman dostu turizm” üzerine kafa yoruyor.
Mayıs ayı sonunda Kalkınma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde bu konuda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, Müslüman dostu turizm için hazırlanan rapor, ilgili taraflarla paylaşıldı.
Toplantıya, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Merkezi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ilgili turizm örgütleri katıldı. Toplantıda, turizmi çeşitlendirmek ve alternatif turizm destinasyonları oluşturmak amacıyla Müslüman dostu turizm sisteminin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.
Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden daha fazla turist çekmek için Müslümanların hassasiyetine duyarlı tesislerin oluşturulması ve belgelendirilmesinin gerektiği ifade edildi.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ SINIFLANDIRMAYA KARŞI
Etkili bir tanıtım kampanyası ile önemli sayıda turizm geliri elde edilebileceği kaydedildi. Toplantıda turizm sektörü temsilcileri ise bu tür sınıflandırmalara gitmenin doğru olmayacağını ifade ederken, sadece bu yönde faaliyet göstermek isteyen tesislere yönelik bir çalışma yapılabileceğini bildirdi.
Alternatif turizm modelleri oluşturarak kriz süreçlerini sıkıntısız atlatmak isteyen hükümet, Turizm Strateji Belgesi’ni Müslüman dostu turizmi de içerecek şekilde revize etmekten, bu konuda eylem planları oluşturmaya kadar bir çok yöntem üzerinde hazırlığa başladı. Önümüzdeki günlerde bu konuda somut adımların atılması bekleniyor.
HEDEF DAHA FAZLA TURİST
Model ile nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden daha fazla turist çekilmesi hedefleniyor.
200 MİLYAR DOLARLIK PAZAR OLUŞACAK
MasterCard ve CrescentRating’in 130 ülkeyi kapsayan Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi’ne göre 2015 yılında 117 milyon Müslüman seyahat etti. Toplam turizm ekonomisinin yüzde 10’una denk gelen bu rakamın 2020’de 168 milyona. yarattığı ekonomik değerin de 200 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Müslümanlar, seyahatleri için en yüksek puanı 81.9 ile Malezya’ya verdi. İkinci 74.7 puanla Birleşik Arap Emirlikleri, üçüncü 73.9 puanla Türkiye oldu. Geçen yıl Türkiye’ye 7.6 milyon Müslüman turist geldi.
'ACENTELER IRAKLILARA VİZEYİ 10 KAT HIZLANDIRDI'
Türkiye’nin vize uyguladığı Irak’ta konsolosluklardaki yığılmanın ve gecikmenin önüne geçmek isteyen devlet, vizede seyahat acentelerini de devreye soktu. Buna göre artık Türkiye’nin vize uyguladığı Irak’tan gelen ve seyahatleri organize olan yani gidişi ve dönüşü bir tur operatörü tarafından taahhüt edilen yolculara bekletmeden vize verilebiliyor.
Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, bu sistemle vize verme işlemlerinin 10 kat hızlandığını söyledi. Ersoy “Uçaklarla Irak’tan günde ortalama 3 bin koltuk geliyor. Yaz sezonunda bu 4 bin koltuğu geçiyor. Doluluk, vize uygulamasından sonra yüzde 20 seviyelerine düşmüştü. Şimdi bu oran kademe kademe yükselecek ve yüzde 60’lara kadar ulaşacaktır” dedi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.