Ülkelerindeki savaş nedeniyle evlerini ve işlerini bırakıp Türkiye'nin yolunu tutan Suriyeliler, hayata tutunmanın çabasını gösteriyor. Devletin sunduğu imkanlarla barınma merkezlerinde kalan Suriyeliler, yardımlarla yaşamlarını sürdürürken buranın dışındakiler şehrin ekonomik ve sosyal hayatı içerisinde yer buluyor.
Kente adapte olmaya başlayan Suriyeliler, ekonomi dünyasında da hem işçi hem de patron olarak varlıklarını sürdürüyor.
Tekstilden lojistiğe, ayakkabıdan plastiğe kadar hem hizmet hem de üretim dallarında adından söz ettiren Suriyelilerden bazı girişimciler, patronluğa yükseldi. Ellerindeki sermayeleriyle kendi iş yerlerini açan Suriyeliler, hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hem de kendi soydaşlarına istihdam sağlıyor.
Gaziantep'te sayıları yaklaşık 350 bini bulan Suriyelilerden kendi iş yerini açarak patron olanların sayısı 800'e yaklaştı.
Suriyeli girişimcilerin önemli bir bölümünün yurt içine yaptığı satışların yanı sıra ihracata yönelerek ülkeye döviz girdisi sağladıkları da belirtiliyor.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, AA muhabirine, Gaziantep'in İstanbul, Şanlıurfa ve Hatay'dan sonra Türkiye'de en çok Suriyeliyi ağırlayan kent olduğunu söyledi. Buna karşın Gaziantep'in Türkiye'deki en çok Suriyeli girişimciye sahip şehir olduğunu vurgulayan Bartık, şu an kentte Suriyelilerin açtığı odaya kayıtlı iş yeri sayısının 800'e yaklaştığını kaydetti.
Suriyeli girişimcilerin Gaziantep'i tercih etme nedenlerini araştırdıklarını anlatan Bartık, "Suriyelilerin bizi tercih etmesini araştırdığımızda ilk önce Gaziantep, onların kültürüne uygun. Ayrıca kentimizde önemli bir üretim altyapısı ve ticaret zemini var. Bu da 17 bin üyemizin 800'e yakının Suriyelilerden oluşmasını sağlıyor." dedi.
GTO'DA SURİYE MASASI KURULDU
Odaya kayıtlı üye sayısının hızla arttığını ve Suriyeliler için "Suriye Masası" kurduklarını bildiren Bartık, şöyle konuştu:
"Bizim Suriyeliler için kurduğumuz masa, onların işini kolaylaştırdı ve belki de sayının artmasında bu da etkili oldu. Baktık ki Suriyelilerin ilk önce dil sorunu var. 'Bu konuda destek olmalıyız' dedik ve Suriye Masası aracılığıyla dil eğitimlerine başladık. Bugüne kadar hep iş İngilizcesi eğitimleri düzenlerken artık iş Türkçesi eğitimleri de veriyoruz."
İHRACAT YAPMAYA BAŞLADILAR
Suriyelilerin ayakkabı ve tekstil başta olmak üzere hemen her alanda faaliyet gösterdiğini belirten Bartık, odaya kayıtlı iş yerleri arasında ihracat yapmaya başlayan Suriyelilerin de bulunduğunu söyledi.
Savaşın ardından bozulan düzenlerini Gaziantep'te yeniden kurmaya çalışan ve yerleştiği kentte tekstil atölyesi kuran Suriyeli iş adamı Mahmut Rüstem, 2 yıldır Gaziantep'te üretim yaptığını belirtti.
Atölyesinde 5 Suriyeliye istihdam sağladığını aktaran Rüstem, "Orada düzenimizi bozdular ama çok şükür burada yeni bir düzen kurduk. Çalışma arkadaşlarımızla ekmeğimizi çıkarıyoruz. Allah bize imkanları sunandan razı olsun." dedi.
Gaziantep'in yanı sıra Türkiye'nin birçok bölgesine ürün gönderdiklerini anlatan Rüstem, işlerini büyütüp ihracat yapmak istediğini kaydetti.
Rüstem, şu an yanında sadece Suriyeli erkeklerin çalıştığını belirterek, "Burada ürettiğimiz ürünleri sadece Suriyeliler değil, Türk kardeşlerimiz de satın alıyor. Çok şükür kazancımız iyi. Benimle beraber 5 aile daha buradan ekmek yiyor. İşlerimiz geliştikçe personel sayımızı da artıracağız." diye konuştu.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.