Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gözler Fed ve Merkez Bankası'nın toplantılarına çevrildi - İş-Yaşam Haberleri

        Global piyasalar ABD Merkez Bankası FED'in toplantısına kilitlenirken, içeride ise hem FED'den gelecek karar hem de Merkez Bankası'nın yarınki faiz kararı bekleniyor. Uzmanlar, piyasaların bu iki toplantıdan gelecek kararları yakından izlediğini belirtiyor.

        Güne yükselişle başlayan dolar, öğle saatlerine yaklaşılırken 3,7550 seviyelerinde bulunuyor. Dolar dünü önceki kapanışa göre yüzde 0,43 değer kazancıyla 3,7410 seviyesinden tamamlamıştı.

        FED'in Mart ayı faiz toplantısı bugün başlayacak ve yarın sona erecek. Faiz kararı da yarın akşam açıklanacak. Piyasa beklentisi FED'in faizler çeyrek puan artıracağı ve yüzde 0.75-1.00 aralığına çıkaracağı yönünde. Dolayısıyla çeyrek puanlık bir faiz artışının halihazırda fiyatlanmış olduğu için piyasa üzerinde önemli bir etkisinin olması beklenmiyor.

        REKLAM

        Ancak FED kararı ile ilgili en önemli konu, önümüzdeki döneme yönelik olarak faiz projeksiyonları ile ilgili hangi mesajların verileceği. Piyasalar bu sorunun yanıtı için toplantının ardından FED tarafından yapılacak açıklamayı yakından takip edecek ve önümüzdeki dönem faiz politikasına yönelik ipuçları arayacak.

        Analistlere göre FED'in yıl sonuna kadar üç kez mi dört kez mi faiz artışı yapacağına yönelik beklentiler doların seyrinde etkili olabilir.

        FED'in faiz kararının ertesi günü ise Merkez Bankası Para Politikası Komitesi’ni toplayacak ve faiz kararı açıklanacak. Merkez Bankası'nın faizlerde yapacağı olası bir değişiklik dolar fiyatları üzerinde etkili olabilir. Analistlere göre, dolar/TL'de 3,7280 seviyesi destek, 3,7830 ise direnç konumunda bulunuyor.

        İKİSİ DE BİRBİRİNE BAĞLANTILI

        Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, haberturk.com'a yaptığı değerlendirmede, FED'in çeyrek puanlık faiz artırımının fiyatların içeirisinde olduğunu belirten Salar, "Ancak onun haricinde bir şey çıkarsa major bir değişiklik olur. Arkasından gelecek açıklama önemli. Bu açıklama ile FED geleceğe dair ışık tutacak" dedi.

        İçerideki en önemli gündemin ise Merkez Bankası toplantısı olduğunun altını çizen Salar, şunları söyledi:

        "Ben Merkez Bankası'nın kendine hareket alanı yaratması açısından üst bandı açmasının doğru olacağını düşünüyorum. Halihazırda ağırlıklı fonlama oranı olabilecek üst sınıra zaten çok yakın seviyede. Dünkü ortalama fonlama yüzde 10.80, üst bant ise yüzde 11. Bir marj açılması lazım. Ama bunu kullanıp kullanmamayı kendisi seçer."

        Salar, piyasa hareketleri açısından toplantıların birbirleri ile linkli olduğunu belirterek, "Piyasa her iki merkez bankasının açıklamasını birlikte değerlendirir. Eğer FED geleceğe dair faiz artırma olasılığını azaltır ve aynı anda bizim Merkez Bankası üst bandı açarsa o zaman kurda aşağı bir hareket beklerim" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ