Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Doğalgaz zammı ile alakamız yok" - Makro Ekonomi Haberleri

        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, BOTAŞ'ın doğalgaza yaptığı zammın borçlarıyla en ufak bir ilişkisinin bulunmadığını söyledi.

        Ankara'daki metro inşaatlarının büyük ölçüde tamamlandığını aktaran Gökçek, bir dahaki dönem seçilmesi halinde metro yapımlarının bitirileceğini bildirdi.

        Mehil Gökçek, ''Doğalgaz zammı Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin BOTAŞ'a olan 400 milyon dolar borcundan kaynaklanıyor'' şeklindeki iddiaları cevaplandırırken, "Bunun kesinlikle bizimle bir ilgisi yok. Bu bir iftiradır'' dedi.

        Bu tür iddiaların CHP ve büyükşehire aday gösterdiği SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın tarafından sürekli gündeme getirildiğini ifade eden Gökçek, ''Karayalçın, önce belediye başkanlığı yaptığı kendi dönemi baksın. Sayın Karayalçın, 'biz doğalgazdan kâr almıyorduk' şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Bu kesinlikle doğru değildir. Sayın Karayalçın, döneminde halkı kazıklanmıştır. Biz şu anda son 4 yıl ortalamasına göre yüzde 8 kâr oranıyla doğalgazı satarken Karayalçın ise kendi döneminde yüzde 77 kâr ortalamasıyla halka EGO üzerinden doğalgaz satıyordu.'' diye konuştu.

        Gökçek, şunları söyledi: "Ocak 1991 BOTAŞ'tan 557 liraya aldığı gazı yüzde 43 kârla vatandaşa 800 liraya satıyordu. 1992 Ocak'ta 735 liraya alıp, 1600 liraya yüzde 117, 1993 Ocak'ta 1236 liraya alıp, 2400 liraya yüzde 94 kârla, 1994 Ocak'ta 1932 liraya alıp, 3000 liraya yüzde 55 kâr oranıyla vatandaşa EGO üzerinde gaz satan Karayalçın, bu yıllarda toplam yüzde 77 kâr oranıyla satış yapıyordu. Biz ise vatandaşın en çok doğalgaza ihtiyaç duyduğu ocak ayları baz alındığında 2006'da yüzde 16, 2007'de yüzde 14, 2008'de yüzde 11 kâr oranıyla satış yapıyoruz. Son zamda ise bu oran yüzde 12 oldu. Bu yılların ortalaması ise yüzde 8'dir. Nerede Karayalçın'ın yüzde 77 ile sattığı doğalgaz, nerede bizim yüzde 8 ortalama ile sattığımız doğalgaz.''

        Gökçek, BOTAŞ'ın doğalgaza yüzde 22,5 zam yapmasının belediye borçlarıyla alakası olmadığını da şu örnekle açıkladı: "Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu zamla hiçbir ilgisi yoktur. Ancak bu iddia sürekli gelmektedir. 400 milyon dolar BOTAŞ'a bir borç söz konusudur. Biz bunu kabul etmiyoruz, bu konuda davalar sürüyor. Bundan sonra borç miktarı ortaya çıkacak. Bunu 400 milyon dolar kabul etsek bile, Türkiye'de 40 milyar metreküp gaz tüketiliyor. 40 katrilyonluk bir bütçe içerisinde 400 milyon doların lafımı olur. Bu nedenle yüzde 1 bile zamma etki etmemiştir. BOTAŞ Genel Müdürü, '15,6 katrilyon lira alacağımız' var dedi. Bizden alacağı toplam alacağının yüzde 3'ü bile değil. Sadece bu zamdan dolayı BOTAŞ'ın kasasına girecek 6 katrilyon liradır. Buradan bakıldığında zammın bizim borçla ne alakası var.''

        Yapılan zamdan kendilerinin de hükümetin de hoşnut olmadığını kaydeden Gökçek, ''Tabii yapılan zamdan bizde memnun değiliz, fakir fukara zorda bırakılıyor. Hükümet de memnun değil. Başbakan'ımız da memnun değil. Herkes elini vicdanına koysun, bir Başbakan, seçime giderken kendisi yara alabileceğini bile bile böyle bir zammı yapar mı? Demek ki zam gerekli, herkes bu noktadan da bir düşünsün. Olayın bir başka tarafı da budur.'' şeklinde konuştu.

        ''METRO, BİR DAHA Kİ DÖNEM BİTECEK''

        Ankara'da süren metro çalışmalarının büyük ölçüde sonuçlandığını bildiren Gökçek, bir dahaki dönem seçilmesi halinde bunları tamamlayarak vatandaşın hizmetine sunacaklarını belirtti.

        Gökçek, metro çalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi: ''Çayyolu metrosu tamamlandı. Sincan metrosunun yüzde 75'i, Keçiören metrosunun yüzde 45'i, Söğütözü-Kızılay metrosunun ise yüzde 81'i tamamlandı. Tamamı kısa sürede bitecek. Elektromekanik ihalesi bitti. Bunların hepsi de öz kaynaklarla yapılıyor. Bizden önce metroyu yaptık diyenler aslında sadece bunun ihalesini yapmışlardı. İhale yapmakla metro yapılmaz.

        Metroyu yapan onu bitirendir. Biz tüm bunları vatandaşın parasını çarçur etmeden öz kaynakları yerinde kullanarak tamamladık. Geçmiş belediye gibi, her yıl 400 milyon dolar borç yaparak hizmet vermedik, başkasının sırtına borç yükü bırakmıyoruz. Bir daha ki dönem eğer seçilirsem büyük ölçüde tamamlanan bu metroları Ankaralıların hizmetine sunacağız.''

        ''DİSNEYLAND, HAYVANAT BAHÇESİ VE FUAR ALANI EN BÜYÜK PROJELERDEN''

        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na tekrar seçilmesi halinde üç önemli projesinin bulunduğunu belirten Gökçek, bunların, Başkent'in turizm ve ticaret açısından gerekli gelişimi sağlayabilmesi için olmazsa olmaz projeler olduğunu kaydetti.

        Gökçek, seçilmesi halinde bazı projelerini şöyle sıraladı: ''Metro bitecek, Ulus Tarihi Kent Projesi bitecek. Kentsel dönüşüm alanları tamamlanacak. Ankara'nın 3 önemli konusu var. Ticaret ve turizm için bunlar çok gerekli. Hayvanat bahçesi, Disneyland ve Fuar alanı. Fuar alanının Esenboğa Havaalanı'na yakın noktada yapım çalışmaları başladı. Bu projeler tamamlandığında Başkent, ticaret ve turizm noktasında çok büyük bir aşama kaydedecek.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ