Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İtalyan kızlarının gelinliği Antep'ten - Makro Ekonomi Haberleri

        Gaziantep'te 1989 yılında ''Onur Moda'' şirketini açarak 55 metrekarelik butik mağazada gelinlik ve nişanlık üretimine başlayan Serpil Karuserci, Gaziantep'te bugün 1,255 metrekarelik ana üretim ve showroom merkezinin yanı sıra 3 satış mağazasına sahip.

        Türkiye'de 47 şehirde 143 satış noktası bulunan Onur Moda, ''DreamOn'' markasıyla dünya modasının başkenti İtalya ve Fransa'nın yanı sıra ABD, Almanya, Hollanda, Belçika, Yunanistan, Polonya, Finlandiya, Danimarka, İngiltere, Malta, Azerbaycan ve Kuveyt'in de aralarında bulunduğu 21 ülkeye ''Made in Gaziantep'' etiketiyle gelinlik ihracatı yapıyor.

        Onur Moda, en büyük pazarı İtalya'da 153 satış noktasında bulunuyor.

        Adana Kız Meslek Lisesi'ni bitiren, İstanbul'da moda-stilistik kurslarına katılarak kendini geliştiren 50 yaşındaki Serpil Karuserci, sahibi olduğu Onur Moda'da, daha çok işin üretim kısmıyla ilgilenirken oğulları Özgür ve Onur ise ihracat ve pazarlamaya yön veriyor.

        ''GELİNLİKTE İLK FRANCHESİNGİ VEREN ŞİRKETİZ''

        Onur Moda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Karuserci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyede muhasebeci olarak çalıştığını ve çocukları olunca işi bırakmak zorunda kaldığını belirterek, başarı hikayesini şöyle anlattı:

        ''Hem kendim için hem insanlara faydalı olmak için el sanatlarıyla ilgili bir şeyler yapmayı düşünüyordum. Gelinlik ve nişanlık sattığımız ufak bir butik açtık. 2,5-3 ay sonra bir kız elinde getirdiği katalogdaki bir gelinlik modelini yapmamı istedi. Gelinlik bittiğinde katalogdakinden güzel oldu, kız şahane olmuş diyerek boynuma sarıldı. Zaten üretim yapmayı düşünüyordum, evden dikiş makinemi getirdim, personeli artırdım. Çok kısa zamanda hazır almayı durdurup kendimiz üretmeye başladık. O sırada oğlum üniversitede okuyordu, Amerika'da kaldığı yıl yanında götürdüğü katalogla sipariş alıp döndü. Bu şekilde peş peşe büyüdük.''

        Bugün İstanbul, Antalya, Van ve Kıbrıs'ta bayilikleri bulunduğunu, gelinlik sektöründe ilk franchisingi kendilerinin verdiğini, Türkiye'de 47 şehirde 143 satış noktasına ulaştıklarını ifade eden Karuserci, ''Yurt içinde toptan olarak 2004 yılından beri varız. Hızla gelişiyoruz. Gaziantep'te bu sektörde olanlar bile bizden alıyorlar, kalitemiz çok üstün'' dedi.

        ''JAPONLAR, GELİNLİK İSTİYOR''

        İtalya, Fransa ve Polonya'da distribütörlükleri bulunduğuna, dünyanın 21 ülkesine ihracat yaptıklarına dikkati çeken Karuserci, şunları söyledi:

        ''Üretimimizin adetsel olarak yüzde 40'ını ihraç ediyoruz. En büyük pazarımızı İtalya, orada Türkiye'den daha fazla noktadayız. İtalya'da 153 satış noktamız var. İkinci büyük pazarımız Fransa. Milano ve Paris dünya modasının merkezi. Buralara mal satmanız için hem kalitenizin hem tasarımınızın ve kumaşınızın çok iyi olmalı. Çok dev firmalar var, bize fason teklif ediyorlar, ama biz kendi markamızla üretim yapmak istiyoruz. İhracat pazarlarımızda emin adımlarla büyümek, yeni pazarlara da girmek istiyoruz. Japonlar çok istiyor. Japonya çok büyük ve gelir seviyesi yüksek bir pazar, buraya girmek için pazar araştırması yapıyoruz.

        Yurt dışında daha hızlı büyüyoruz. 2008 yılında ihracatımız yüzde 50'den fazla arttı.''

        Serpil Karuserci, İtalya'da bir firmayla ortak lojistik üssü kurma planları olduğunu da bildirdi.

        ''HENÜZ HAYALLERİMİN BAŞINDAYIM''

        Onur Moda koleksiyon ekibinde kendisiyle birlikte dört Türk ve bir İtalyan tasarımcının yer aldığını ifade eden Karuserci, şu anda yanında 50'den fazla kişiyi istihdam ettiğini, gelinlik işlemelerini evlere dağıttığını ve bu yolla 100-150 kadının iş yaptığını, kız meslek lisesi öğrencilerine de yanında bir yıl eğitim verdiğini belirtti.

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı Gaziantep Girişimci İşkadınları Derneği'nin başkanı, Lions Kulübü Gaziantep Şubesi üyesi ve birçok sivil toplum örgütünde görev alan Serpil Karuserci, sözlerini ''Her gelinin hayalini gerçekleştiriyorum. Ama, ben henüz hayallerimin başındayım. Çok çalışırım, arı gibiyim. Daha yapacağım çok şey var. Kadınlarımız da daha fazla iş hayatına girmeli'' diye tamamladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ