Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Başbakan Sabancı'nın vasiyetini yerine getirmedi - Makro Ekonomi Haberleri

        15 Temmuz 2002 Pazartesi günü saat 14.45 sıralarında Ortaköy'de esrarengiz şekilde yanan tarihi 110 yıllık Hatice Sultan Yalısı, THY’ye kiralandı. Yanmadan önce Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu olarak kullanılan yalının yerine butik otel yapılacak. Rahmetli Sakıp Sabancı hasta yatağındayken, yangın sonrası kaderine terk edilen tarihi Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu ve çevresindeki yalılara sahip çıkmak istemişti. Yanan okulun kültür sarayına dönüştürülmesi için de kendisine ait özel fondan 10 trilyon lira ( 10 milyon YTL) ayırmıştı.

        SABANCI’NIN SON VASİYETİYDİ

        Sabancı, ölümünden iki gün önce kendisini ziyaret eden Başbakan Erdoğan'a "Okula sahip çıkın" ricasında bulunarak, restorasyona ait tüm masrafları karşılamayı taahhüt etmişti. Erdoğan da hastaneden ayrılırken, "Tavsiyelerini aldık" demişti.

        Ancak Sabancı’nın ölüm döşeğindeyken bile unutamadığı yalının otel olması kesinleşti. Zaten dünkü ihalenin sonucu da önceden biliniyordu. Çünkü, Yüzme İhtisas Kulübü`nün tahliye edildiği Hatice Sultan ile yanan Naime Sultan yalıları imar planlarında çok önceden butik otel olarak girmişti.

        THY 25 YILLIĞINA KİRALADI

        Ortaköy’deki tarihi Fehime ve Hatice Sultan yalıları, İl Özel İdaresi’nin dün yaptığı ihaleyle KDV hariç yıllık 5 milyon 400 bin YTL’ye, Türk Hava Yolları’nın yüzde 50 ortak olduğu ikram şirketi THY Do&Co tarafından kiralandı. Uzmanlar, THY’nin 25 yıllığına kiraladığı yalıdan kolay kolay çıkmayacağını belirtiyor.

        SULTANLARIN YALISIYDI

        Ortaköy’deki altı sultan yalısından biri olan Hatice Sultan Yalısı, 1800’lerin sonunda inşa edildi. V. Murat’ın kızı Hatice Sultan için inşa edilen yalı 1958’den itibaren okul olarak kullanıldı. 1972’de Yüzme İhtisas Kulübü’ne tahsis edilen yalının bahçesine havuz yapıldı. Hemen yanındaki II. Abdülhamit'in kızlarından Naime Sultan için 1876 yılında yaptırdığı Naime Sultan yalısını akıbeti ise bilinmiyor…

        orhanpala@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ