Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Karneni göster kitabını al' - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ''Faizlerin düşürülmesi Merkez Bankasının bileceği iş. MB kendi kısa vadeli piyasayla ilgili gösterge faizini düşürebilir, düşürür'' dedi.

        Özince, İş Bankası'nın Adana'da yaptırdığı yeni hizmet binasının açılışı öncesi, ''Karneni Göster Kitabını Al'' kampanyası kapsamında ilköğretim okulu öğrencilerine kitap dağıtımı yaptı. Özince, kitap dağıtımının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesiyle ilgili soruya Özince, ''MB'nin bileceği iş. MB kendi kısa vadeli piyasayla ilgili gösterge faizini düşürebilir, düşürür'' yanıtını verdi.

        Şu anda özellikle kredi talebinde çok büyük bir canlılık olmadığını banka yetkililerine anlatmaya çalıştıklarını belirten Özince, şöyle konuştu:

        ''Kimileri 'kredi verilmiyor' diye gereksiz bir popülizm yapıyor. Ama, paraya olan talep iş olursa artar, dolayısıyla MB'nin yaptığını muhakkak yerinde görmek lazım. Ben tersine bir şey söyleyecek durumda değilim. Yetkili konumda olan MB yönetimidir, yaptıklarına göre doğrudur.

        MB faizleri gerektiği zamanda tabi ki yükseltir. İnterbank piyasalarının en büyük fonlayıcısı MB'nin kendisi. Bir yandan da ekonomiyi hareketlendirmek istiyor. Faiz düşerse iyi olur. Biz İş Bankası olarak ciro üzerine daha çok stratejimizi kurarız.''

        ''BANKALAR KAR EDERSE SÜPER''

        Özince, bankaların kar etmesi ile ilgili bir soruya da ''Bankaların kar etmesi çok iyi bir şey. Bankalar kar ederse süper, hissedarları memnun olur'' karşılığını verdi.

        Özince, şöyle devam etti:

        ''Böylece bankacılığa daha fazla sermaye gelir. Bankalar 'kar ediyorlar' diye şikayet edenlerin büyük bölümü, bakıyorum ticaret erbabı. Onlara sormak lazım, ne kadar kar ediyorlar acaba. Karsız iş var mı? Mesela basın kuruluşları hilali amber mi, yani Kızılay cemiyeti mi? Hepsi kar için kuruluyor. O şikayet edenlerin hepsi ne diyor 'bankalar karını bize versin' diyor. Tabi çalışacaksın alacaksın, bu işler böyle.''

        Krizden çıkış sinyalleri olup olmadığı yolundaki bir başka soruya ise Özince, ''Dünyada yok henüz. Türkiye'de iç piyasanın canlanmasıyla ilgili ufak tefek şeyler var. Çok şikayet eden bazı sektörler, satış patlamaları yaşamaktalar. Onlarla ilgili yorum yapan da çıkmıyor nedense, onlara sorun'' yanıtını verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ