Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sendikaların mezardaki üyeleri ayıklanıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        İşçi ve işveren konfederasyonlarının Çalışma Bakanlığı'na bildirdiği rakamlara göre sendikalı çalışan sayısı 3 milyon 194 bin 886 kişi. Çalışma hayatı uzmanları, gerçek rakamın 900 bini bulmayacağını ileri sürüyor. İşçi sendikalarının, vefat eden, emekli olan ve kayıt dışı çalışanları hâlâ üye gösterdiği iddia ediliyor. Ayrıca sendika bildirimleri kayıtlara geçerken, istatistiklerde dipnot olarak, "Ölen, emekli olan ve kayıt dışı çalışanlar üyelikten düşülmemiş." notu yer alıyor. Yeni uygulamanın ertelenmesini isteyen DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, "Yoksa sendikal hareket bu barajın altında kaldığında toplu sözleşme olmayacak. Türkiye'de sendikalı sayısı kıyamet kopsa 750 bin 800 bin civarındadır. 3 milyonu gösteren hükümet. Barajların arkasına sığınmadan bu sorunun çözülmesi gerekiyor." dedi. Kendi üyeleri içinde de, vefat etmiş ve kayıt dışı çalışan üye olduğunu itiraf eden Çelebi, "Tam istatistik çıkarmış değiliz ama yüzde 10 civarında ölmüş, ayrılmış, emekli olmuş üye vardır. Bu da 40 bin yapar." diye konuştu. Çelebi, çoğu sendikanın işkolunda yüzde 2'yi bile aşamayacağını kaydetti.

        SALİM USLU: 23-24 SENDİKA BARAJ ALTINDA KALIR

        Üye sayısında SGK kayıtlarının dikkate alınmasının ardından 23-24 sendikanın barajın altında kalacağını ifade eden Hak-İş Başkanı Salim Uslu da mahkemelerin uygulamaya 'dur' diyeceğini düşünüyor. Çalışma Genel Müdürlüğü'nün işkolu tarifleri ve tanımları ile SGK'nın tanımlarının aynı olmadığını aktaran Uslu, "Hangisini hangi işkolunda görecekler ve barajı neye göre belirleyecekler belli değil. Uygulamanın 6 ay ertelenmesi iyi olur." değerlendirmesini yaptı. "Sizin emekliye ayrılan, kayıt dışı, ölen üyeniz var mı?" sorusuna ise, "Elbette vardır. İşveren bunu bildirsin. Çalışma Bakanlığı, istatistikleri doğru tutmuyor. Bunun sorumlusu neden sendika olsun?" cevabını verdi.

        Dinçer: Yetki kaybına izin vermeyiz

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, yeni düzenleme sebebiyle sendikaların toplu sözleşme yetkilerini kaybetmeleri söz konusu olursa gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi. SGK kayıtlarına dayanarak sendikaların üye sayılarıyla ilgili detaylı bir çalışma yürütüldüğünü belirten Bakan Dinçer, "Bu, hem ülkemizdeki işçi istatistikleriyle alakalı hem de sendikal kayıtlarla alakalı çok daha sağlıklı bilgi almamıza vesile olacak. Bu arada bazı sendikalarımızın toplu sözleşme yapma yetkilerinin düşeceğine dair bizim de tespitlerimiz oldu. Bu konuda çok ayrıntılı bir çalışma yapıyoruz. Şayet gerçekten de çalışma hayatımızı etkileyecek, sendikal hayatımızda olumsuz sonuçlar verecek bir neticenin olduğunu görürsek buna dair tedbirler almayı düşünüyoruz." açıklamasını yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ