Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Cari açık hızla artıyor! - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)'ndan alınan bilgilere göre, cari açık Mart ayında 9.8 milyar dolar oldu. Bu konuda beklentiler 8.2 milyar seviyelerindeydi.

        Merkez Bankası, 2011 yılı Ocak-Mart döneminde cari işlemler hesabının, bir önceki yılın aynı dönemine göre 12 milyar 89 milyon dolar artarak, 22 milyar 118 milyon dolar açık verdiğini bildirdi. Yılın ilk çeyreğınde tahvile giren para 9.9 milyar doları buldu.

        Yıllandırılmış cari açık mart ayında 60.5 milyar dolara ulaştı.

        Beklentileri aşan cari açık rakamlarının ardından dolar/TL 1.57'yi test ederken faiz yüzde 8.50'ye çıktı. Borsada ise satışlar hız kazandı. İMKB 67 bin seviyesinin altına geriledi.

        Bankacılık sektörünün, 2010 Ocak-Mart döneminde 198 milyon dolar olan kısa vadeli kredi kullanımı, bu yılın aynı döneminde 3,5 milyar dolara yükseldi. Sektörün bu dönemde uzun vadeli kredi kullanımı da 1 milyar 227 milyon dolar oldu. Böylece sektörün net kredi kullanımı, 4,7 milyar dolara ulaştı.

        Ocak-mart döneminde cari işlemler hesabındaki açığın bir önceki yılın aynı dönemine göre 12 milyar 89 milyon dolar artarak 22 milyar 118 milyon dolara ulaşmasında dış ticaret açığının bir önceki yıla göre 11 milyar 802 milyon dolar artarak, 20 milyar 635 milyon dolara ulaşması etkili oldu.

        Hizmetler Dengesi kalemi altında turizm gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,5 artarak 3 milyar 100 milyon dolara ulaştı. Turizm giderleri de yüzde 20,8 artışla 1 milyar 196 milyon dolara yükseldi.

        Bu dönemde yatırım geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, 2 milyar 939 milyon dolar olarak hesaplandı. Bu çıkışta, kar transferlerini içeren doğrudan yatırım/gider kaleminde Mart ayında gerçekleşen 1 milyar 367 milyon dolarlık belirleyici oldu.

        SERMAYE VE FİNANS HESAPLARI

        Yurt dışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyar 399 milyon dolar artarak, 3 milyar 953 milyon dolara yükseldi. Bu süreçte yurt dışı yerleşiklerin yurt içinde gerçekleştirdiği net gayrimenkul yatırımları, 461 milyon dolara ulaştı.

        Yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışında yaptıkları net yatırımlar da ilk üç aylık dönemde net 942 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

        Bankaların yurt dışında sahip oldukları yabancı para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve döviz mevcutları, bu yılın ilk üç ayında 1 milyar 300 milyon dolar artış gösterdi. Bu artışın 744 milyon dolarlık kısmı TL'den, 556 milyon doları da yabancı paradan oluştu.

        Öte yandan, diğer sektörlerin yurt dışındaki mevduat varlıkları hesaplanırken, bankaların yurt dışı şubelerinin mizan verilerindeki ilgili hesaplar gösterge niteliğinde kullanıldı ve bu veri yılın ilk çeyreğinde 10 milyar 228 milyon dolar azalma gösterdi.

        Yurt dışında yerleşik kişiler hisse senedi piyasasında ilk üç ayda 1 milyar 281 milyon dolar tutarında net satım gerçekleşti.

        Yurt dışında gerçekleştirilen tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, Genel Hükümet mart ayında 2 milyar 275 milyon dolar tutarında ihraç gerçekleştirerek, ilk üç aylık dönemde 2 milyar 271 dolar tutarında net borçlanmada bulundu. Bunun yanı sıra, mart ayında yapılan 500 milyon dolar tutarındaki tahvil ihracıyla birlikte bankacılık sektörü, bu yılın ilk üç ayında toplam 1 milyar dolar tutarında yurt dışında tahvil ihracı gerçekleştirdi.

        Yurt içinde gerçekleştirilen menkul kıymet ihraçlarıyla ilgili olarak yurt dışı yerleşikler, net 6 milyar 648 milyon dolar tutarında devlet iç borçlanma senedi (DİBS) aldı, bankacılık sektörünün yurt içi tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak 50 milyon dolar tutarında net satım yaptı.

        Bu dönemde yurt dışında yerleşik kişilere net olarak 254 milyon dolar tutarında nakit kredi açıldı, yurt dışı yerleşiklerden sağlanan nakit kredi tutarı da 7 milyar 84 milyon dolar oldu.

        Bankacılık sektörünün kısa vadeli kredi kullanımı, bir önceki yılın aynı döneminde 198 milyon dolar düzeyindeyken, bu yılın aynı döneminde 3 milyar 539 milyon dolara yükseldi. Bunun sonucunda bankacılık sektörünün net kredi kullanımı toplamda 4 milyar 766 milyon dolar olarak gerçekleşti.

        Diğer sektörler ise bir önceki yılın aynı döneminde 2 milyar 849 milyon dolar net uzun vadeli kredi ödeyicisi konumundayken, bu yılın aynı döneminde 2 milyar 220 milyon dolar tutarında net uzun vadeli kredi kullanıcısı oldu.

        Yurt dışı bankaların yurt içinde sahip oldukları yabancı para mevduatları söz konusu dönemde, 1 milyar 110 milyon dolar, TL mevduatları da 4 milyar 756 milyon dolar azaldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ