Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Gümrüklerde "Tek pencere"ye geçiş - Makro Ekonomi Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünyanın en iyi, en güvenli ve en hızlı işleyen gümrük idarelerini oluşturarak, müteşebbislerin rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirterek, bakanlığın hedeflerinden biri olan ''tek pencere''ye geçiş uygulamasıyla ticaret erbabının izinlerle, uygunluk belgeleriyle kaybettiği zamanın minimuma ineceğini ve maliyetlerin azalacağını kaydetti.

        Yazıcı, Dünya Gümrük Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Dünya Gümrük Örgütü üyelerinin, tüm uluslararası ticaretin yaklaşık yüzde 98'ini gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, Dünya Gümrük Günü'nün bu yılki temasının, ''sınırlar ayırır, gümrükler birleştirir'' olarak belirlendiğini anımsattı.

        Gümrüklerin, uluslararası ticari ve ekonomik ilişkilerde önemli bir yer tuttuğunu belirten Yazıcı, tarihteki gümrük ticaretiyle ilgili bilgi verdi. Gümrüklerin, yasal ticareti kolaylaştırarak ülkelerde teşebbüs ve rekabet gücünü artırdığını ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

        ''Gümrüklerin birleştirici fonksiyonu, gümrük idarelerinin diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyonunu da içermektedir. Bu kapsamda, Bakanlığımızın önümüzdeki dönemdeki hedeflerinden bir diğeri de günümüzde en ileri uygulamalardan biri olan 'tek pencere'ye geçiştir. Bu uygulamayla ticaret erbabının izinlerle, uygunluk belgeleriyle kaybettiği zaman minimuma inecek ve maliyetleri azalacaktır. Tek pencerede tüm kurumlar, gümrük işlemleri sırasında istenen belgeleri doğrudan Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sistemine elektronik ortamda gönderecektir.''

        Dış ticaret erbabı için önemli bir başka gelişme olan 'ortak transit' sistemine ilişkin hukuki çerçeveyi oluşturduklarını belirten Yazıcı, ortak transit rejimi kapsamında, malların elektronik mesajlar kullanılarak beyan ve takip edilmesi sistemini (NCTS) ulusal düzeyde uygulamaya başladıklarını bildirdi. Yazıcı, şöyle dedi:

        ''Şu anda ülkemizde uygulanan 'onaylanmış kişi statüsü' ile gümrük işlemlerinde güvenilirliğini kanıtlamış, belirli bir dış ticaret hacmine veya sabit sermaye yatırımına sahip, mali yeterliliği tasdik edilmiş kişilere gümrüklerde beklemenin azaltılması ve işlemlerin kolaylaştırılması için gümrük işlemlerinde belli kolaylıklar tanınmaktadır. 2011 yılı sonu itibariyle 927 firmamız onaylanmış kişi statüsüne sahip olmuştur. Bu firmalar 2011 yılında toplam ithalatın yaklaşık yüzde 40'ını, toplam ihracatın ise yüzde 42'sini gerçekleştirmiştir.''

        GÜMRÜK VE TİCARET KONSEYİ

        Yazıcı, gümrüklerin birleştirici fonksiyonu doğrultusunda, kamu ve özel sektör arasındaki işbirliği ve koordinasyonun en üst seviyeye çıkarılması amacıyla, gümrük ve ticaret politikalarının oluşturulması ve uygulanmasıyla ilgili olarak görüş bildirmek ve bu konularda araştırma ve çalışmalar yapmak üzere danışma organı niteliğinde olan ''Gümrük ve Ticaret Konseyi''nin hayata geçirileceğini bildirdi. Yazıcı, konseyde Gümrük ve Ticaret Bakanlığının hizmet sunduğu alanlardaki tüm paydaşların temsil edileceğini, konseyin uluslararası gelişmeleri ve ülke şartlarını gözeten, katılımcılığa ve uzlaşmaya dayanan, esnek ve hızlı karar alabilen, tüm paydaşlarının güvendiği saygın bir kurum ve danışma organı olmasını hedeflediklerini kaydetti.

        Yazıcı, önümüzdeki dönemde uygulamaya koyacakları diğer bir projenin de, 'yerinde gümrükleme' olduğunu belirterek şunları kaydetti:

        ''Yerinde gümrükleme, eşyanın gümrük sahasına gelmeden, işlemlerin doğrudan dış ticaret erbabının kendi depolarında veya antrepolarında yapılmasını sağlayan bir gümrükleme usulüdür. Bu uygulamayla eşyanın gümrük sahasında muayene ve kontrol işlemi için tutulması, burada boşaltılması ve yüklenmesi gibi işlemleri ortadan kaldırıyoruz. Gümrük idaresinin eşyayı kontrol etmek istemesi halinde ise kuracağımız mobil gümrük ekipleri bu kontrolleri ticaret erbabımıza ait tesislere giderek gerçekleştirecektir. Bu uygulamanın dış ticaret erbabımıza sağlayacağı en önemli kolaylıklardan biri de, 7 gün 24 saat ihracat yapabilme imkanını sağlamasıdır. Bunun için gümrük idaresine beyanname vermek yerine elektronik ortamda basit bir bildirimde bulunulması yeterli olacaktır. Yine, bu uygulama kapsamında, dış ticaret erbabımız bir ay içerisinde gerçekleştirdiği tüm işlemlere ilişkin olarak, ayda bir kez gümrük beyannamesi verecek ve gümrük vergilerini de ayda bir kez toplu olarak ödeyecektir. Böylece ticaret erbabına önemli bir finansman kolaylığı sağlamış olacağız.''

        Dünya Gümrük Günü'nün bu alanda yapılan çalışmalar konusunda farkındalık sağlaması dileğinde bulunan Yazıcı, tüm gümrük camiasının Dünya Gümrük Gününü tebrik etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ