Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Sulandırılmış' Nobel yine iki ABD'liye gitti - Makro Ekonomi Haberleri

        Mahmut Sancak / Habertürk

        Nobel Ekonomi Ödülleri ABD'li akademisyenler Alvin Roth ve Lloyd Shapley'e verildi. Ancak Alfred Nobel'in ödül kapsamında bulunmayan Nobel Ekonomi Ödülü'ne yönelik eleştiriler giderek artıyor.

        Bu yılki Nobel Ekonomi Ödülleri ABD'li akademisyenler Alvin Roth ve Lloyd Shapley'e verildi. İki bilim adamı farklı aktörlerin eşit şartlarda aynı piyasada bir araya getirilmesi konusunda yaptıkları çalışmalarla ödüle layık görüldü. Söz konusu çalışmaların adil ihale koşullarının yaratılmasından organ bağışına kadar çok farklı alanlarda uygulanabileceği belirtiliyor. Halen Stanford Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan 60 yaşındaki Roth yaptığı açıklamada çalışmalarının daha çok mikro ekonomik alanlara yönelik olduğuna işaret ederek, "Size Euro Bölgesi'nin sorunlarına yönelik bir çözüm üretemem. Ben bu tür bir ekonomist değilim" dedi.

        TÜRKİYE İÇİN İYİ HABER

        Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu ise bu yıl Nobel Ekonomi ödülüne Amerikalı ekonomistler Alvin Roth ve Lloyd Shapley'in görülmesine ilişkin, ''Prof. Tayfun Sönmez, Prof. Utku Ünver gibi mikro teorisyenlerinin Alvin Roth'la makaleler yazmış olması Türkiye iktisat camiası açısından sevindiricidir'' değerlendirmesini yaptı. Diğer yandan 1.2 milyon dolarlık nakit ödüllü Nobel Ekonomi Ödülleri'ne yönelik eleştiriler de giderek artıyor. Zira ekonomi, Nobel Ödülleri'nin babası olarak bilinen Alfred Nobel'in ödül kapsamına aldığı dilisplinlerden biri değil. Bu nedenle halen İsviçre Kraliyet Bilim Akademisi tarafından, 'Alfred Nobel Anısına İktisadi Bilimlerde İsveç Merkez Bankası Ödülü' olarak sunulan nişanın asıl sponsoru da İsveç

        Merkez Bankası.

        KADININ ADI YOK!

        Uzmanların 'sulandırılmış' Nobel olarak nitelendirdikleri ekonomi ödüllerine yönelik bir diğer eleştiri de kazananların büyük bir çoğunlukla ABD'li ve erkek bilim adamları olmasından kaynaklanıyor. Bugüne kadar verilen 71 ekonomi Nobel ödülünün 56'sı ABD'li bilim adamlarına gitti. Bu 56 ABD'li bilim adamından yalnızca biri 'bilim kadınıydı'. Ayrıca ödüle layık görülenlerin üzerinde çalıştıkları alanların 20-30 yıl öncesinin ekonomik koşullarını temel alması da eleştiri alan diğer konuların başında geldi. Eleştirmenler bilim adamlarının 1970'li yıllardan kalma ekonomik modellerle günümüz şartlarına yönelik beklenti, tahmin ve çözüm üretmeye çalıştıklarını ancak bu çalışmaların 2008 benzeri krizleri ne tahmin etmeye ne de bunlara çözüm üretmeye yetmediğini ileri sürüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ