Şirketlerin bugün yaptığı açıklamaya göre Hong Kong merkezli Geely Automobile Holdings ve İsveçli Volvo Car Group'un sahibi olan Geely, Proton'un bir birimi olan otomobil üreticisi Lotus'un da yüzde 51'ine sahip olacak.
Satın alma anlaşması, yakın dönemde Çin ile Malezya arasında imzalanan milyarlarca dolar büyüklüğündeki ticari anlaşmaları izliyor. Ancak Proton sadece bir otomobil üreticisi değil, aynı zamanda Malezya'nın bağımsızlık sonrası kaydettiği sanayileşme ve ekonomik büyümenin sembolü konumunda.
Malezya Maliye İkinci Bakanı Johari Abdul Ghani, anlaşmanın açıklandığı basın toplantısında, "Proton her zaman ulusal otomobilimiz ve gurur kaynağımız olacak, yüzde 50.1 ile Proton'un ana hissedarı olmaya devam edeceğiz" dedi.
Açıklamada anlaşmanın mali değeri yer almadı, ancak DRB-HICOM'dan yapılan açıklamada anlaşmanın Temmuz ayında imzalanmasının beklendiği belirtildi.
Proton 1983 yılında dönemin başbakanı Mahathir Mohamed'in sanayileşme politikaları çerçevesinde kuruldu. Şirket en güçlü olduğu 1993 yılında ülke otomobil pazarının yüzde 74'üne hakimdi.
Ancak üretim kalitesinin düşmesi, satış sonrası hizmetlerdeki zayıflık ve dış rekabet şirketin kârının azalmasına ve pazar payının şu anki yüzde 15 seviyesine inmesine yol açtı.
Proton şu anda büyük ölçüde yabancı üreticilerin arabalarını kendi markasını koyarak iç pazarda satıyor. Şirket geçen yıl Nisan ayında stratejik ortak bulması şartıyla devletten 1.5 milyar ringgit (364 milyon dolar) yardım almıştı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.