Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ekonomi Sınıfı 120 bin araca 5 bin TL! - Otomobil Haberleri

        HAKAN ÖZENEN-HABERTÜRK

        Maliye Bakanlığı’nın hafta sonunda ‘sürpriz’ olarak nitelenen “otomobil vergilerini egzoz emisyonuna bağlamak üzere çalışmaya başladık” açıklaması sektör temsilcilerinden olumlu tepki alsa da ‘hurda teşviki’ ile birlikte atılacak adımın doğru sonuçlar vereceği ifade ediliyor. Bakanlığın açıklamasında Türkiye’de kullanılan motorlu taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) hesaplanmasında aracın emisyon oranının da dikkate alınması yönünde bir çalışma başlatıldığı söyleniyordu. Ancak bu sektör temsilcileri tarafından yeterince açıklayıcı bulunmadı. Açıklamada yer alan ÖTV’nin emisyonla ilintilendirilmesi ile uygulamanın parktaki araçları kapsamayıp sadece trafiğe karardan sonra çıkacak olan araçları kapsayacağı gibi bilgiler ise kaosa neden olacağı gerekçesiyle eleştirildi.

        120 BİN ARAÇ DEĞİŞEBİLİR

        Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin emisyona bağlanması yeni ve teknolojisi yeni araçların satın alma maliyetini etkilemeyecek. Ancak eski araçların kullanım maliyeti çok yükseleceği için yeni araçları cazip hale getirecek. Fakat kararın sadece bu şekliyle çıkması Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Sekreteri Hayri Erce’ye göre mümkün değil. Nitekim derneğin 2012 yılında hazırladığı ve Maliye Bakanlığı’na da sunduğu ‘Otomotiv Ticaretinde Yol Haritası’ raporunda belirtildiği gibi Türkiye’de trafikteki binek araçların yüzde 54.8’ü, hafif ticari araçların ise 39.8’i 12 yaş ve üstünde. Bu araçların trafikten çekilmesi için MTV’leri yükselirken, sahiplerine de eski araçlarını değiştirmeyi cazip hale getirecek bir teklif sunulması gerekiyor. Örneğin 20 yaşındaki bir aracın değiştirilmesi için 5 bin TL’lik bir hurda teşviki verilirse bu 5 bin TL o kişinin yeni araç satın alırken ödeyeceği ÖTV’den düşülecek. ODD’nin bu uygulama ile her yıl satılmasını beklediği yeni araç miktarı ise 120 bin adet olarak belirlenmiş.

        Otomotiv sektörü, Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığını açıkladığı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin emisyona bağlanmasının, ancak bununla birlikte çıkacak bir hurda teşvik sistemiyle anlamı olacağını, ÖTV’nin ise emisyona bağlanmasının ‘kaos’ yaratacağını söylüyor.

        ‘STRATEJİ BELGESİ’NDE VARDI’

        Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Bu konular zaten Otomotiv Sanayii Strateji Belgesi’nde ayrıntısıyla belirtilmişti. Ama yasanın çıktığı tarihten itibaren eski araçların MTV’si artacağı için bu konunun doğal uzantısı olan hurda indirimi konusunda da bir kamuoyu baskısı ortaya çıkacaktır” dedi.

        ‘100 BİN TON ARAÇ ALINDI’

        ODD Genel Sekreteri Hayri Erce, Ulaştırma Bakanlığı’nın 2008’den bu yana uyguladığı ömrünü tamamlamış 3.5 tonun üzerindeki araçların trafikten çekilmesi projesini anımsatarak, “Bu sayede 100 bin ton araç alındı. MTV’deki değişiklik hurda teşviki ile etkili olabilir” diye konuştu.

        Almanya’da vergi tek

        Maliye Bakanlığı’nın model olarak aldığı Almanya’da araç satın alırken tüketicinin ödediği tek vergi yüzde 19 oranındaki KDV’dir. Araç kullanırken ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi de araç eskidikçe artar. Bu yüzden de bu ülkede 6 yaşından büyük araçlar cazip değildir.

        Japonya’da üretim arttı

        Deprem ve tsunamiden büyük yara alan Japonya’da, ömrünü tamamlamış araçlarını tamamen devlete hurda olarak teslim etmek isteyen Japonlara 2 bin, yeni bir araçla değiştirmek isteyenlere ise 6 bin TL karşılığında vergi teşviki verildi. Bu sayede Japon otomotiv sektöründe üretim yüzde 25 arttı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ