Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Borsalarda nükleer sızıntı! - Para Haberleri

        Dün en büyük düşüş Japonya Borsası’nda olurken, Almanya’daki kayıp yüzde 3’leri aştı. Altın ve petrolden kaçan yatırımcı bu kez güvenli liman olarak tahvile sığındı.

        Petrol ve emtia fiyatlarının düşmesi ile cari açık riski düşen Türkiye borsası nükleer tehdide en iyi direnen borsa oldu. Bütçe açığının da beklenenden iyi gelmesiyle faiz yüzde 8.54’e kadar düştü, dolar ise 1.59’dan 1.57’ye geriledi. Japonya’da yaşanan depremde ağır hasar alan Fukuşima nükleer santralının yeni bir felakete yol açacağı korkusu küresel borsaları vurdu. Japon Nikkei Endeksi’nin iki günlük kaybı Türkiye’nin 750 milyar dolarlık GSYH’sini yakaladı.

        J aponya’dan piyasalara yönelik gelen korku senaryolarının ardı arkası kesilmiyor. Önce deprem ardından tsunami derken şimdi de deprem esnasında ağır hasar alan Fukuşima nükleer santralı yatırımcıların uykularını kaçırmaya başladı. Santralın ilk üç reaktöründe meydana gelen patlamalar ve dördüncü reaktörde başlayan yangın bölgenin tarihin en büyük nükleer felaketine de ev sahipliği yapacağı endişelerini gündeme getirdi. Japon Nikkei Endeksi pazartesi günü yaşanan yüzde 7.5’lik düşüşün ardından dün de yüzde 10.5’lik kayba uğradı.

        YATIRIMCI TAHVİLE KAÇTI

        Borsadan yapılan açıklamada yabancı yatırımcıların panik satışlarla endeksten çıkış yapmasının sert düşüşlere neden olduğu belirtildi. İlk iki günlük kayıpların faturası ise ağır oldu. Gelen bilgilere göre iki günde yüzde 18’e yaklaşan kayıplar sonucu Nikkei Endeksi’nde 700 milyar dolarlık piyasa değeri buhar oldu. Böylece ilk günde İMKB’de işlem gören tüm şirketlerin toplam piyasa değeri kadar değer yitiren endeks ikinci günde de Türkiye’nin bir yıllık GSYH’sinin toplamına eşdeğer büyüklükte kayba uğradı. Avrupa’da ise nükleer teknolojinin ağır eleştiriye maruz kaldığı Almanya ve Fransa’da da endeksler sert düşüşler yaşadı.

        Her iki ülke endeksi de gün içerisinde yüzde 5’lere varan düşüşler yaşarken gün sonuna doğru kayıplar yüzde 3 seviyelerine kadar geriledi. Piyasalardaki hareketlenmelerden petrol ve altın fiyatları da etkilendi. Londra’da Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 3 dolar azalarak 111 dolara geriledi. Kayıpların yüzde 2.3’e ulaştığı altın ise günü bin 392 dolardan kapadı. Yatırımcılar güvenli liman olarak Alman ve ABD tahvillerine yöneldi.

        ABD, İMALATTA LİDERLİĞİ KAPTIRDI

        ABD, geçen yıl imalat sanayiinde dünya liderliğini Çin'e kaptırdı. Ekonomik çalışmalar yapan IHS Global Insight'ın raporuna göre, Çin'in geçen yıl küresel imalat sanayi üretiminin yüzde 19.8'ini, ABD'nin ise yüzde 19.4'ünü gerçekleştirdiğini belirterek, Çin'in imalat sanayi üretiminin değerinin 1.99 milyar dolar, ABD'nin ise 1.92 milyar dolar olduğunu belirtti. Raporda 11.5 milyon çalışanla ABD'deki imalat sektörünün 100 milyon çalışan bulunan Çin'deki imalat sektörüyle hemen hemen aynı değerde işi yaptığına ve ABD'de verimliliğin Çin’e göre çok daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

        BRIC GİTTİ T KALDI

        Kasım 2010’dan bu yana artan petrol ve emtia fiyatları Türkiye’nin cari açığını artırıp riskli hale getirirken Türkiye borsasından satış yapıp başta Rusya olmak üzere BRIC ülkelerinden alım yapan uluslararası fonların petrol fiyatlarının düşmeye başlaması ile bu süreci tersine çervirdiği ifade ediliyor. Piyasa uzmanları Japonya’da meydana gelen depremin dünya ticaretini olumsuz etkileyeceği beklentileriyle petrol ve emtia fiyatlarında yaşanan düşüşün Rusya gibi enerji üreten ülke borsalarından kaçışı gerekli kıldığını belirterek Kasım ayından itibaren cari açığın artması nedeniyle riski artan Türkiye’de İstanbul Borsası’nda portföy ağırlığını azaltıp yine aynı nedenle gelirleri artacak olan Rusya’da ağırlığını artıran fonların şimdi tersine harekete başladığını belirtiyor. Rusya borsasının yüzde 28 yükseldiği Kasım 2010-3 Mart 2011 döneminde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 18 gerilemişti.

        Ancak 3 Mart’tan sonra süreç tamamen tersine dönmüş durumda. Kuzey Afrika’daki ayaklanmaların durulmaya yüz tutmasının ardından Japonya depreminin vurduğu petrol ve emtia fiyatlarının ardından Rusya borsası yüzde 6 düşerken İMKB yüzde 8.5 yükseldi. Japonya’da nükleer tehdidin artmasıyla dünya borsaları yüzde 2’nin üstünde değer kaybederken İstanbul Borsası bu nedenle yüzde 0.5 kayıpta kaldı. Dün ikinci seansta yaşanan para girişinin de etkisiyle dolar da 1.59 düzeyinden 1.57’ye faiz de 8.54’e gevşedi.

        PETROL DENGELENİRSE GİRİŞ ARTAR

        Türkiye hisse senedi piyasasına yönelik yurtdışındaki en büyük fonlardan birini yöneten HSBC Porftöy’ün Genel Müdürü Namık Aksel, İMKB’de 2010 sonunda marjların düşeceği beklentisiyle ağırlığını azalttıkları bankacılık sektörüne, Merkez Banaksı ve BDDK önlemlerinin ardından fiyatların düşmesiyle 2011 başında yeniden girdiklerini belirterek, şu anda Türkiye piyasası için asıl riskin petrol fiyatları olduğunu söyledi.

        EN İYİ DİRENEN İMKB

        BRIC ülkelerinden Brezilya, Hindistan ve Çin yüzde 1.5, Rusya borsası yüzde 2 değer kaybederken İMKB % 0.4 düştü.

        DÜNYA TİCARETİ KRİZ ÖNCESİNE GERİ DÖNDÜ

        Dünya mal ticaretinin küresel kriz öncesindeki düzeyi aştığı bildirildi. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2010 yılının son çeyreğinde uluslararası mal ticaretinin, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 17 oranında arttığını açıkladı. Raporda, kalkınmakta olan ülkelerin ekonomik toparlanmada lokomotif görevi yaptıkları vurgulandı. Geçen yılın dördüncü çeyreğinde, ihracatın önceki yılın aynı dönemine göre, Brezilya'da yüzde 38, Hindistan'da yüzde 28, Çin'de yüzde 25 oranlarında arttığı belirtildi.

        Finans krizinden yeni çıkan ABD'de ihracatın yüzde 18 oranında arttığına işaret edilen raporda, Avrupa'da ekonomik toparlanma eğiliminin pozitif yönlü olmadığına dikkat çekilerek, ihracattaki artış hızının yüzde 10 düzeyinde bulunduğu ifade edildi.

        HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ