Enflasyon işçi alacağını eritti
Anayasa Mahkemesi, kanuni faiz uygulanması nedeniyle alacağının değerinin enflasyon karşısında düştüğünü iddia eden vatandaşı haklı buldu. AYM, kanuni faizin alacaklıyı enflasyon karşısında korumadığına hükmederek benzer durumdaki alacaklıların mağduriyetinin giderilmesi için yasal düzenleme yapılmasını önerdi. Benzer durum kıdem tazminatı ve diğer işçi alacaklarında da yaşanıyor. Zamanında ödenmeyen işçi alacaklarına en yüksek mevduat faizi uygulanıyor ancak uygulanan faiz genellikle enflasyonun çok altında kalıyor. Öyle ki, 2021 yılında enflasyon yüzde 85,5 iken en yüksek mevduat faizi yüzde 30'da kaldı. Ortaya çıkan bu fark geçmişte doğan ve hala tahsil edilemeyen işçi alacaklarının erimesine yol açtı. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, en yüksek mevduat faizinin işçi alacaklarını erittiğini yazdı
ABONE OLAnayasa Mahkemesi’nin önemli bir kararı pazartesi günü Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM Genel Kurulu, parasını ödediği halde konutunu teslim alamadığı için 2010 yılında açtığı davada alacaklara kanuni faiz uygulanması nedeniyle parasının enflasyon karşısında değerini yitirdiğini iddia eden vatandaşı haklı buldu. Bireysel başvuru yapılmış olmasına rağmen AYM Genel Kurulu pilot karar alarak, benzer durumdaki diğer vatandaşların mağduriyetlerinin de giderilmesi için yasal düzenleme yapılmasını önerdi. Kanuni faiz 2009 yılından 1 Haziran 2024 tarihine kadar yüzde 9, bu tarihten sonra da yüzde 24 olarak uygulandı.
4857 Sayılı İş Kanununa göre, gününde ödenmeyen ücretler için en yüksek mevduat faizi oranı uygulanıyor. Kıdem tazminatı, 1475 Sayılı Eski İş Kanununda düzenleniyor. 1475 Sayılı Kanuna göre de kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde geciken süre için bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizin uygulanması emrediliyor. İhbar tazminatı, kullanılmayan yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti alacakları da en yüksek banka mevduat faizine tabi.
Bankalarca fiilen uygulanan en yüksek mevduat faizi Merkez Bankası tarafından yayımlanıyor. İş mahkemeleri Merkez Bankası’nın yayımladığı en yüksek mevduat faizleri üzerinden karar alıyor.