Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Eylül ayı ortasından itibaren yükseltilen faizlerin, açıklanan Yeni Ekonomik Programın ve kredi yeniden yapılandırmalarının etkisiyle finansal piyasalarda hava döndü. Ekim ayında buna Rahip Brunson’ın serbest bırakılmasıyla ABD ile gerginliğin azalması izledi. Kasım ayında da hem Suriye’de stratejik kazanımlar hem de İran’a yönelik ABD ticari yaptırımlarından Türkiye’nin muaf tutulması söz konusu oldu. Yaşanan şoklar karşısında eylül ortasında insiyatif alana kadar işler nasıl ters gittiyse son 1.5 ayda da pozitif seyrediyor. Bunun sonuçlarını finansal piyasalarda net bir şekilde görüyoruz.

İNDİRİME SINIRLI KATILIM

-Net biçimde henüz göremediğimiz alan ise enflasyon. Dün açıklanan ekim ayı rakamları ülke çapında hükümetin öncülüğünde düzenlenen yüzde 10 indirim kampanyasına katılımın sınırlı kaldığını gösteriyor.

-Çünkü aylık tüketici fiyatları yüzde 2.67 arttı. Yıllık enflasyon da yüzde 25.24’e yükseldi. Fiyatı düşen tek mal grubu ulaştırmaydı. Orada da ağırlık kamu kuruluşunda.

-Üstelik bu fiyat artışı dolar kurunun TL karşısında yüzde 7.8 gerilediği bir ayda gerçekleşti. Euroda TL’ye karşı yüzde 10.1 düştü. Yani enflasyona kurdan gelen baskı bir ölçüde hafifledi. Ancak bu durum henüz tüketici fiyatlarına yansımadı.

TAZE MEYVE SEBZEDE % 50 ARTIŞ

-Gıda ve alkolsüz içecekler gurubu da yüzde 3.22 artış ile enflasyonu yukarı çekici etki yaptı.

-Bu grubun içinde özellikle taze meyve ve sebze fiyatları aylık yüzde 4.24, yıllık yüzde 49.82 ile en yüksek artışı yaptı. Yani taze meyve ve sebze ürünleri son bir yılda yarı yarıya arttı. Bu gerçekten çok yüksek bir artış.

-Bu artışta gübre, mazot, ilaç, tohum gibi ithal girdisi yüksek ürünler etkili. Ama aynı zamanda elektrik gibi yüksek zam yapılan girdiler de var.

-Bir de tabii, taze sebze ve meyve üretimi bu yıl iyi gitmiyor. Buradaki azalma da geçen hafta TÜİK tarafından yüzde 2’ye yakın tahmin edilmişti. Nüfus artıyor ve bu yıl ağırladığımız turist sayısı 10 milyon daha fazla. Arzdaki azalma maliyet artışlarıyla birleşince yüzde 50 gibi yüksek oranlı bir yıllık artışla karşı karşıya kaldık.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ