Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Belediye Meclisinde şebeke suyuna zam açıklaması

        Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, 28 Kasım 2019 Perşembe günü ESKİ Meclis Toplantısı'nda alınan kararla su tarifelerinde fiyat artışına gidildiği belirtildi.

        "Artış su ve kanalizasyon hizmetlerinin kesintisiz, kaliteli ve sürdürülebilir olabilmesi için zorunlu olarak gerçekleştirilmiştir." ifadesi kullanılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

        "Su üretimi ve işletmede kullanılan ham madde (alüminyum sülfat, demir klorür, katyonik polimer, aktif karbon vb.) fiyatları son 1 yılda yüzde 116 artış göstermiştir. Tüm bu artışlara rağmen 2017-2019 arasındaki 2 yıllık süreçte su fiyatları yalnızca yüzde 5 oranında artırılmıştır. Sonuç olarak su üretim maliyeti son 3 yılda yüzde 69 oranında artarken, su tarifelerindeki 3 yıllık artış yalnızca yüzde 11 olmuştur. Temel giderlerdeki büyük artışlar bu fiyat değişikliğini kaçınılmaz hale getirmiştir."

        AK PARTİLİ İL BAŞKANI ZİHNİ ÇALIŞKAN'DAN ZAM KARARINA TEPKİ

        AK PartiEskişehirİl Başkanı Zihni Çalışkan, Büyükşehir Belediye Meclisinde şebeke suyuna yüzde 60 zam yapılması kararının alınmasına tepki gösterdi.

        REKLAM

        Çalışkan, yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediye Meclisinin dün yaptığı oturumunda,EskişehirSu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün (ESKİ), 2020-2024 yıllarına ait stratejik planı, 2020-2024 yıllarına ait yatırım programı, 2020 yılı yatırım programı, 2020 yılı performans programı ve 2020'yi izleyen iki yılın bütçesinin görüşüldüğü aktardı.

        Yatırımlara ayrılan rakamların yetersiz olduğunu ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti:

        "NEREDE İNSAN SAĞLIĞI, NEREDE ÇEVRE SAĞLIĞI VE NEREDE AVRUPA KENTİ?"

        "Nerede insan sağlığı, nerede çevre sağlığı ve nerede Avrupa kenti?

        Ancak CHP'liEskişehirBüyükşehir Belediyesi, bütün vatandaşlarımızın kullandığı konut ve meskenlere ilişkin su ücretlerine AK Parti grubumuzun şiddetle karşı çıkmasına rağmen, yüzde 60 oranında zam yapmıştır.

        Bu zam oranı çok yüksektir ve fahiş bir orandır. Bu zammın kabul edilmesi mümkün değildir.

        Ayrıca bu zammın, merkezi hükümet tarafından yapılan diğer zamlarla ilişkili olduğu ve genel ekonomik duruma göre yapıldığı savunmasına sığınılamaz. Diğer taraftan, geçen yıl yapılmayan zamlardan dolayı ve maliyet artışlarından dolayı, ESKİ'nin zarar edeceği bahanesi de tamamen geçersizdir. Su zammının ivedilikle geri alınması kamuoyu adına istiyoruz."

        İYİ PARTİ İL BAŞKANI MEHMET EKTAŞ: SU ZAMMI GERİ ÇEKİLMELİ

        İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş,Eskişehir'de şehir şebeke suyuna yapılan yüzde 60 oranındaki zammın vatandaşın üzerine adeta bir kabus gibi çöken fiyat artışlarından olduğunu bildirdi.

        Yerel yönetimlerin de zam kervanına katıldığını savunan Ektaş, "Toplumu oluşturan bireylerin en temel haklarından biri temiz suya erişim hakkıdır. Bu hak toplum sağlığıyla da doğrudan ilintilidir. Buradan Büyükşehir Belediye Meclisine çağrıda bulunuyoruz. Son su zammı, yeniden ele alınmalı ve geri çekilmeli, resmi kurumlarca açıklanan enflasyon rakamlarıyla eşitlenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ